Коледен клавирен концерт на възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков"-Пловдив- лауреати и носители на награди от VI-тия Клавирен конкурс "Шуман-Брамс";, Пловдив- 2017 г. се състоя тази вечер в Балабановата къща. Събитието е част от празниците "Светлина и надежда"; 2018, като негови организатори са ОИ „Старинен Пловдив” и НУМТИ „Добрин Петков”.

Клавирният конкурс „Шуман – Брамс” е създаден през 2003 г. от акад. проф. д-р Атанас Куртев и преподавателите по пиано в НУМТИ „Добрин Петков” Стелла Ослекова, Светлана Косева и Елена Велчева, с цел създаване на специализиран състезателен форум за млади пианисти от 7 до 25-годишна възраст.Конкурсът носи името на едни от най-ярките немски композитори на 19-ти век- Роберт Шуман и Йоханес Брамс, чието голямо и жанрово богато клавирно творчество е в значителна степен застъпено в курса на професионалното обучение по пиано за всички възрасти. Организатор на конкурса е НУМТИ „Добрин Петков”, с подкрепата на Министерството на културата и Община Пловдив.

През настоящата 2017 г. се проведе шестото конкурсно издание (1 – 3 ноември), в което участваха възпитаници на националните музикални училища и училищата по изкуствата в София, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора, както и Нов български университет – София.

В днешния клавирен концерт 17 участници на възраст от 8 до 18 години с награди от конкурса „Шуман – Брамс” представиха виртуозни изпълнения пред публиката.Техните имена са: Борис Трифонов, Симона Попова, Мартин Йовков, Дейми Велчева, Диана Гяурова, Радослав Чиколов, Любен Банев, Габриела Влаева, Йоана Попова, Йордан Тодоров, Виктор Вичев, Борис Биков, Едуард Скалли, Тифани-Сидни Микова, Георги Чиколов, Трифон Димитров и Борис Петков.

„Всички деца многократно са завоювали награди не само от клавирния конкурс „Шуман – Брамс”, но и от национални и международни конкурси за пиано.По-големите от тях и досега имат активна концертна дейност и редовно участват в представителни концерти на училището.Преподавателите на участниците са дългогодишни педагози”, каза заместник-директорът на НУМТИ „Добрин Петков” д-р Поля Паунова-Тошева. Концертът в Балабановата къща бе коледен подарък за любителите на клавирното изкуство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…