“Изкуството и културата в най-чистата си форма са любов…”

Стефка Георгиева

„Проект Зората“ бавно и славно добива популярност не само в хип-хоп средите, но и сред станалата част от музикалната аудитория. Младите артисти тръгват из страната, за да популяризират своите идеи и изкуство, и на 16.05. пристигат в Пловдив, да за завладеят аудиторията на града под тепетата. Ако все още не знаете кои са те и с какво се занимават, вижте в следващите няколко реда.

В проекта участват общо 7 артиста:

1. MD Beddah на мъжките вокални линии.

2. Невена Колева е нежния глас в проекта. Познаваме Невена от dnb дуото Apo & Nevena. 

3. Владимир Манолов на китарата и на каквото и друго да хване в ръцете си. Влади свири на всичко. Също така пее в 3 църковни хора. Наскоро пя в хора на “Властелина на Пръстените”.  

4. Юли Хальов на барабаните. Много талантлив млад български барабанист, който не спира да тренира и да се усъвършенства в стремежа си за развитие.  

5. Зад виолончелото в музикалната групировка се крие Иво Александров, познат още като Freakcello. Той е най-младият и най-смело размахващият лъка си музикант в оркестъра на Музикален Театър София. 

6. На клавишите е най-младия член на „Проект Зората“ - Петър Петрушев. Пешо учи в Национално Музикално Училище. 

7. След първия им концерт на 20-ти декември към тях се присъединява и Илко Михайлов – DJ Unkle Billy, за да запълни липсващото звено в музикалния отряд. 

Ето как ми отговориха, когато ги попитах, кой беше инициаторът:  "Идеята е на Деян Минчев, който познаваме като хип-хоп изпълнителя MD Beddah. Това е една идея, която се e опитала да изплува на бял свят още по времето, когато е бил ученик в училище,  докато са изучавали произведенията, по чиито нов живот работим в момента.”

За щастие нищо не се е получило, защото тогава не е притежавал необходимите способности и зрелия поглед, който има днес. Голям късмет е, че идеята започна да се реализира десет години по-късно, когато той вече има осъзнат разум, за да работи с такава материя. Работата с народното творчество носи голяма отговорност, казва Деян.

Събрани заедно, тези хора работят в такъв синхрон, сякаш един ум създава всичко това. Идеята на „Проект Зората“‘, като цяло, е да се използва потенциала на съвременното музикално изкуство, за да се даде гласност на любими творби от големи поети - по-специално,  тези, за които официално знаем, че често в творчество си са търсили музиката и ритъма, но епохата, в която са живели и творили, не им ги е предлагала. Ясно изразена музикалност и математико-ритмическа точност при рецитирането (изпяването) на поезия в музикален ритъм се отличават в творби на Никола Вапцаров, Гео Милев, Теодор Траянов, Христо Ботев, както и на много други български и световни поети, но музикантите са решили да дадат вниманието си главно върху изброените. 

Не всички творби от творчеството на горепосочените поети са подходящи за музикална адаптация или интерпретация. На кои от тях са се спрели няма да обявяваме предварително, а ще го запазим като изненада. И тъй като артистите целят не само творчески и развлекателен, но и образователен ефект от цялото мероприятие, са включили към програмата и голям екран, на който, заедно с портрети на авторите, с музиката ще върви и текстът на всяко произведение в реално време. Така ще можем не само да чуваме, но едновременно и да четем произведенията и ще ги възприемаме по-ефективно.

Наскоро артистите пуснаха първото си видео към "Песен за човека" от Никола Вапцаров, което се радва на голяма популярност. На въпроса защо го правите, ми отговориха: „Правим го, защото вярваме, че когато различните разновидности на изкуството се обединяват тогава се ражда културата, а в нея се крие ключът към по-светлото бъдеще. Изкуството и културата в най-чистата си форма са любов, а тя е нещо, от което имаме голяма нужда в тези времена на промяна и преход.“

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…