В Америка всяко действие, всяко начинание е планувано предварително. То е с определена цел. Почти всеки знае какво ще прави в следващите три години, докато у дома хората не плануват много за напред и се надяват нещата да се наредят от самосебе си, споделя Александра

Паулина Гегова

Александра Гавазова е родена в Пловдив през 1994г. Тя е само на 22 години, но вече е постигнала повече, отколкото много други на нейната възраст, че и по-големи. И то не тук, у дома, а в САЩ, където за един българин е изключително трудно да пробие. Въпреки това амбицията на Александра я отвежда точно там и й помага да победи системата и да стъпи здраво върху й, ставайки част от високите й стъпала.

Алекс завършва ЕГ „Иван Вазов“ с мисълта да продължи живота си в България, но по стечение на обстоятелствата през 2013-та заминава за Америка и влиза уча в 2 годишен колеж в New Jersey със специалност Business Administration - Management and marketing. Този тип колежи правят по-плавен прехода за един ученик от гимназията към университета, нещо, с което ние не разполагаме.

Аз съм късметлийка, защото моят колеж е на 1-во място в щата и в първите 5 за страната. Образователната система в Америка е коренно различна от тази в България. Първите два семестъра опознавах и разучавах какви са всички тези организации и клубове, които имат и какво означава да си успешен студент след като всичко беше напълно различно и непознато. Междувременно поддържах GPA (среден успех 4.00 което се равнява на пълно 6.00 в България). След като разбрах, че само добри оценки не са достатъчни, за да си отличен студент, започнах да се включвам в различните организации и да се кандидатирам за лидерски позиции в тях, разказва Алекс.

Кандидатурите са почти като за президент - подготвяш кампания, събираш екип да те рекламира, слагаш постери из колежа и прочее. Има една седмица, в която се вадят компютри на основни места из колежа и студентите гласуват кой да е на чело на дадена организация. Да, точно като по Холивудските комедии. Поне в това отношение не преиначават… много.

Но да се върнем към красивата българка. Тя е била секретар на Международния клуб, член и касиер на Future Business Leaders (Бъдещите лидери в бизнеса) организатор на Spring break trip to Ohio, сенатор както и директор на комитета по Diversity към Student Government Association (студентското правителство в колежа, което работи с администрацията за подобряване условията и преживяването на студентите), делегат към Model United  Nations I - представител на България за 2015 и Миенмар за 2016 на международните конференции MUN в New York, Вицепрезидент на Phi Theta Kappa (официално Honor общество за 2 години колежи в страната), Campaign Manager на кандидата за регионален офис и много други, чрез които организира и ръководи различни събития и проекти и пътува за конференции из страната.

Буквално бях част от всичко възможно и останах три години вместо две, за да мога да се изкача до края на стълбичката. На церемонията за Academic Awards (академични награди) бях наградена с няколко награди за заслуги, Honors диплома, както и с най-голямата награда за цялостен принос към колежа и общността, която се връчва на един студент от завършващ випуск.

Междувременно Алекс винаги се е интересувала от мода, затова създава свой собствен блог www.AleksaGavazoff.com. , който се развива доста успешно. Именно заради него, в момента работи за голяма компания за бижута по поръчка, които се изработват чрез нов процес с 3D принтиране. Тя е маркетинговият специалист на фирмата, но заради красотата си бива използвана и за рекламно лице.

Предстои й продължение на образованието. Приета е в New York University (NYU) в Ню Йорк и Northeastern University в Бостън, но все още не е избрала в кой да влезе. Обаждането от Wall Street получава малко преди да завърши колеж. Компанията смята, че заради добрите й бизнес умения, тя ще е ценен кадър за фирмата. Минава през интензивен процес от тестови задачи, проекти и интервюта. Бива одобрена и ето така, една млада българка в зората на живота си, се превръща в маркетингов директор на Wall Street. Тя доказва, че Американската мечта е възможна и то не само за американците.

По този повод, Алекс обяснява, че САЩ е пълен с чужденци. Липсват предразсъдъци и дистанция. Хората са съдени по възможностите си, а не произхода си.

Повечето американци не са запознати с нашата държава, а ако са чували за нея, не знаят никакви подробности. Стремя се да съм като посланик на българската култура, до колкото мога. Обяснявам им къде се намираме, какви забележителности имаме, какви са нашите порядки и обичаи. Животът между двете страни е доста различен. В Америка всяко действие, всяко начинание е планувано предварително. То е с определена цел. Почти всеки знае какво ще прави в следващите три години, докато у дома хората не плануват много за напред и се надяват нещата да се наредят от самосебе си.

Макар и да е постигнала много, не се приема за успяла. Смята, че има още много да учи, но се съгласи да даде това интервю, с надеждата да помогне на някой, който се чуди какъв път да поеме. Надява се да мотивира младите българи и да им покаже, че чрез много труд и всеотдайност, никой връх не е достатъчно висок и невъзможен за покоряване.

1 comment

  • Comment Link Anonymous Anonymous Юли 21, 2016

    Огромно браво! Дано има повече такива амбициозни млади българи! Гордея се с такива примери, защото въпреки размерите ни, сме страшно талантливи и го доказваме по света! Желая й още стотици такива успехи, рано или късно се намира кой да оцени усилията и таланта. :)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…