Деветият Международен фестивал на китарата даде своето начало снощи в  Балабановата къща. В първата вечер от фестивала на сцената застанаха италианския изпълнител, лектор и водещ на майсторски класове Алберто Месирка и френското дуо „Темиз”, което се състои от Флоранс Крьони и Александр Берну. Преди да започнат всички изпълнения публиката стана на крака, за да почете с едноминутно мълчание артистичния директор на Международния фестивал на китарата, Валентин Вълчев, който ни напусна този месец.

Щом светлините загаснаха публиката се пренесе в света на един от най-красивите инструменти, съществуващи на музикалната сцена. Китарата е като човешко същество – зависи как се държиш с него, то ще ти отговори със същото. Шансът на пловдивчани  да  бъдат на метър от едни от най-изявените имена в тази сфера беше повече от изключителен. Създаването на музика не е просто хващането на един инструмент. То е влагане на всяка една частица от себе си, напрягане на всеки мускул. Отдаване на целия ти живот в едно единствено нещо – свиренето. За това и щом чуеш виртуози от подобна величина, която снощи завладя Балабановата къща, единственото, което ти остава да направиш е да настръхнеш целия и да те е страх да помръднеш от стола си. Музиката е един език, който всеки човек може да разбере стига да го допусне до себе си. Отношението на публиката към концерта беше достатъчно красноречиво за класата, която се пропиваше в дървените греди на Балабановата къща. Нито един звънящ телефон, нито една светкавица, която да притеснява изпълнителите, нито един човек изкарал си телефона и просто търсещ нещо из него. Всичко до един бяха в плен на това, което чуваха и то нямаше как просто. Щом виртуозите свиреха сякаш дърпаха струните на твоята душа и това, което чуваш бяха викове на сърцето ти. Толкова красиви и споделени от всеки един.

Един инструмент сам по себе си е абсолютно нищо. Зад него трябва да стои човек, който не само разбира от работата си, но и човек с емоция, която не се страхува да сподели с целия свят. Именно подобна възможност ни дава Международния фестивал на китара и това неслучайно го прави едно от любимите на пловдивчани събития. Остават още само два дена от фестивала, които ще минат през имена като  Ле фрер медуз, Боян Дойчев и Шибил Бенев проект.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…