От мита през историята до традициите - това бе пътуванe във времето, което Балет Ера подариха на публиката

Цялата култура на траките, събрана само в един час. На това станаха свидетел публиката на Военния клуб снощи. Тръгвайки от мита, през древната история на римската провинция Тракия и стигайки до българските народни традиции, "ЕРА-Балет" и  студенти от НАТФИЗ и АМТИИ пресъздадоха чрез  танц, театър, вокал и гайди  могъщото ни минало.
Спектакълът бе открит с пресъздаването на мита за Орфей - изкусният тракийски певец, който загубил любимата си - нимфата Евридика в деня на сватбата им и тъжната музика на вълшебната му лира.  В интерпретацията на тракийските митове присъстваше дори невероятното превъплъщение на красавицата Родопа в планина, заради ревнивия бог Хемус. Той хвърлял огромни каменни грамади, за да я скрие от останалите богове. Разказва се, че от тези каменни грамади израснали пловдивските тепета. Разгневен, че е отхвърлен, накрая Хемус вкаменил хубавицата, а на това място днес се извисяват Родопите.
Още по-вълнуващи бяха танците, пресъздаващи епохата на римската провинция Тракия - времето, в което жените се сръжавали редом до мъжете си, времето на гладиаторските битки и Дионисиевите празници.  Атлетичните танцьори пресъздадоха специфичните тракийски бойни движения с копия, мечове и голи ръце. Убийствата и мъката на опечалените майки също не липсваха на сцената. В спектакъла бе показана и традицията на правенето на вино от босите тракийки и поднасянето на първата реколта на императора. Естествено най-важната историческа личност от този период излезе на преден план със своята сила и дух - Спартак. "Ера Балет" пресъздаде въстанието на гладиаторите и убийството на легендарния им водач. Всичко това се случваше на фона на внушителната традиционна тракийска музика.
Древните ритми постепенно отстъпиха място на съвременните бъларски гайди и тъпани. Музикантите излязоха на сцената с автентичните калпаци и кожи и вдигнаха цялата публика на родопско хоро. Ръка за ръка  гости, нимфи, вакханки, гладиатори, имератори, богове, вълк и дори змията убийца заиграха из цялата зала на Военния клуб така, както само българите могат. Невероятното преживяване завърши с трогателния жест на Кремена Шопова към всички участници. За спомен от премиерата тя им подари по една символична звездичка. Всички вие бяхте истински звезди тази вечер, обърна се тя към балета. От своя страна участниците я зарадваха с прегръдки и  бурни скандирания "Желязната Лейди".
Чрез мистични ритуали, невероятна пластика, бойни движения, исторически събития  и народни традиции, артистичните превъплъщения на балета върнаха гостите към нашите древни тракийски корени. Спектакълът ни потопи в Античността и могъществото на Римската империя, връщайки ни повече от 20 века назад, за да ни покаже силата и духа, който българите носим изначално в себе си. Омагьосахме ли ви, попита режисьорът Кремена Шопова на финала.  След всичко преживяно, отговорът е пределно ясен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…