Операта вкара зрителя в спектакъла

Да отидеш на опера е една традиция, изискваща изключителна подготовка. Всички знаем, че е нужна естетика и нужната доза култура за подобно нещо, че има дрескод и от какво значение е да бъдеш запознат с произведението предварително. Дали обаче един афиш е достатъчен да те вкара в магията на операта? Едва ли! За това от пловдивската опера се погрижиха почитателите на това изкуство да вникнат в дебрите на премиерния Макбет, канейки ги в кухнята на представлението.

Макбет плаши като заглавие, като игра и като режисура. Това е едно произведение, чийто главни герои са лошите, а не добрите, на което сме свикнали. Това е постановка, която успява да се преплете със сегашното състояние на държавата. Това е алчноста и Съдбата, от която не можеш да избягаш. Алчността и нейните последици. Реално се изисква смелост, за да бъдеш режисьор на подобен спектакъл, а Нина Найденова е доказала вече, че не се страхува от нищо. Макбет прави своята премиера на българска сцена преди цели десет години. От момента на поставянето си, успява да се извиси до световната сцена. Сега, отново благодарение на Нина Найденова, Макбет възкръсва именно на пловдивска сцена. Усещането да си на репетиция може да се сравни безпроблемно на това да си на самия спектакъл. Възможността да видиш няколко дена преди премиерата сценографията, която те оставя безмълвен. Въртяща се сцена, която в един миг е котела на вещиците, а в следващия се превръща в замък. Да видиш на сцената актьор, който бива гримиран и подготвян за предсталвение ти доставя усещането, че ти си част от цялата подготовка за големия ден.  Всеки един от публиката можеше да се качи на самата сцена редом до артистите и да усети какво по-точно представлява една репетиция. Светлините, димът, декорът, че дори и мечовете, които ще са част от спектакъла, бяха предоставени на зрителите. Много от тях се почувстваха част от самия спектакъл, а това именно търсеше като ефект екипът на операта. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…