Непрофесионален актьор партнира достойно на театрални звезди в новата постановка на пловдивската Драма

Сурова притча за непрестанния опит на българина да живее без бог е спектакълът „Вълци”, с който Драматичен театър – Пловдив стъпва на своята обновена сцена на 12 септември. Без съмнение това е една от най-очакваните театрални премиери у нас в началото на новия сезон. Защото постановката е на носителката на Аскеер за най-добро театрално представление през 2015 Диана Добрева. Тя дойде под тепетата, за да работи за първи път върху съвременен български текст. Литературната основа е по изумителните „Трънски разкази” на Петър Делчев, написани на автентичен трънски диалект, сценичната адаптация е на Александър Секулов, носител на Аскеер 2016 за българска драматургия.

Режисьорката се гмурна в това предизвикателство с пловдивския театър след като обра всички възможни театрални награди у нас и превзе френската сцена със спектаклите си „Казанова” и „Медея”. Те спечелиха най-престижните номинации и призове на супер престижния фестивал в Авиньон- през 2010 „Казанова” получава номинация за най-добро представление, а на следващата година „Медея” грабва наградите на пресата и критиката за най-добър спектакъл измежду общо 1200 представления на фестивала. Днес Диана Добрева е в Пловдив, а градът очаква премиерата на новия й спектакъл. 

„Вълци” превръща българския бит в български мит за борбата на човека с вълка в себе си, за онова, в което се превръща душата, когато й отнемеш божието слово. Когато ежедневно употребяваш словото не като познание, а като сопа. Не като средство за любов, а като оръжие за отмъщение. Героите напускат безсловесния бит, за да се озоват в битие без бог, пълно единствено с хора. И това е страшно.

Откритие на спектакъла е непрофесионалният актьор Иван Костадинов, който работи като нощен портиер, и партнира пълноценно в една от централните роли на Герасим Георгиев – Геро, Добрин Досев и Симеон Алексиев.
Автор на музикалната партитура е Петя Диманова, носител на Аскеер за театрална музика.

Спектакълът „Вълци” завършва епичната трилогия на Драматичен театър Пловдив по произведения на съвременни български автори за трите опита да българина: да живее без свобода („Възвишение” по едноименния роман на Милен Русков, режисура Иван Добчев), да живее без история (”Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов, режисура Елена Панайотова) и да живее без бог („Вълци” по „Трънски разкази” на Петър Делчев, режисура Диана Добрева”).

Усилието на Драматичен театър Пловдив продължи пет години и е без прецедент в театралната история и практика. Колко огромно е значението на това усилие ще научите в следващите ни текстове, посветени на онова, което прави пловдивския театър и на представлението „Вълци”.
Очаквайте интервю с Диана Добрева!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…