Tекстовете на Пушкин, перефразирани от Ина Божидарова и Веселка Кунчева, показват низкия морал и в същото време огромното желание за живот на героите

Паулина Гегова

В културните съсловия цяло лято се говореше за новата постановка, която подготвя Държавен куклен театър Пловдив - "Дама Пика", с режисьор Веселка Кунчева. Най-после спектакълът излезе на сцената, а впечатленията на публиката от него са високи. Познаваме Веселка Кунчева от "Вграждане" и "Аз, Сизиф". Както в предните си постановки, така и в "Дама Пика" тя не е изневерила на уникалния си стил, който се отличава от всичко останало в бранша. Дълбочината, с която работи Кунчева, е зашеметяваща. Тя винаги копае на дълбоко, достига до най-съкровените и пазени в тайна желания и страсти на хората, и ги излага на показ.

Tекстовете на Пушкин, перефразирани от Ина Божидарова и Кунчева, показват низкия морал и в същото време огромното желание за живот на героите. Над руската аристокрация тегне скука, самота и почти животинска нужда за богатство. За власт и вечен живот. Чрез хазарт... Хазартът е рискът на личностите, които по пътя към успеха губят същността си. Предават душите си, загърбват морала си. Превръщат се в сенки на миналото си Аз. Сенки на щастието, за което толкова се борят. В една игра на мерзост и любов, на красота и завоевания, няма бягство. Всеки влезнал в нея губи. Няма печеливши! Няма победители! Грехът е основата, която тласка героите, а този грях ги води право към Ада. Проклятието се предава от поколение на поколение и този порочен кръг не се прекъсва дори за миг.

Още една тема е засегната в представлението и тя е за предателството на религиозно ниво. Фрагменти от Библията са изопачени и подсилени така, че да видим мъката на един евреин, обвиняван независимо от епохата за своя грях в миналото. Въпросът за това има ли Бог или не, и дали той бди над чадата си, е поставен на първи ред. Кое е по-важно - смирението или парите? Праведният живот или надмощието, представено по един гротесков начин. 

Сценографията на Мариета Голомехова е семпла, но ефектна. Подчертава тази мерзост и налудничавост, която се заражда в персонажите. Музиката на Христо Намлиев и хореографията на Стефан Витанов придават допълнителна тъмнина към обстановката. В съсловие, където цари мрак, всичко води до психоза. Актьорският състав в лицето на Пламен Димов, Полина Христова, Мария Димитрова, Живко Джуранов, Велизар Евтимов, Михаела Андонова, Наталия Василева, Ева Данаилова, Александър Караманов изпълнява изключително професионално и жарко идеята за проклятието. Движенческата култура, мимиките и бързото превключване от роля в роля са впечатляващи. Актьорите се раздират докато играят и това се вижда ясно. Раздират телата и умовете си. 

"Дама Пика" по никакъв начин не е спектакъл за деца. Единствената кукла в постановката е грозна, изкривена, олицетворяваща падението на едно човешко същество, самолично избрало свята жертва в името на нещо по-велико от самото него. Приело да носи кръст, който не може да поеме на плещите си, защото е твърде тежък и бодлив...

Извънредната премиера на пиесата се радваше на голям интерес от страна на публика. Присъстваха директорът на Драматичен театър Пловдив - Кръстю Кръстев. Актьорите Тодор Башианов и Стоян Сърданов, преподавателят по сценична реч - Зоя Капон и други. 

"Дама Пика" е поредният бисер в кариерата на Веселка Кунчева. С каквото и да се захване, го превръща в психоанализа, в която всеки може да открие част от себе си. 

Фотограф: Иван Дончев

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…