Представлението на габровския театър, изпълнено под звуците на операта „Кармен”, откри "Сцена на кръстопът"

„Сцена на кръстопът” вече чука на вратата, а съпътстващата програма на големия театрален фестивал официално започна. Първи, на импровизирана улична сцена, излязоха актьорите от габровския театър „Рачо Стоянов” с представлението „Духът на Кармен”, което неминуемо бе съпътствано от мелодията на световната опера „Кармен”.

Осем млади актьори сляха в едно изкуството на театъра, танца и мимиката, за да грабнат погледите на малки и големи. В самото начало на спектакъла, бяха застъпени и елементи от кукловодството, но марионетките се освободиха от връвчиците, които ги движат и избраха свободата на движението.

На габровските актьори декор не им бе нужен. Те го създаваха сами с телата, облеклата и маските си, разказвайки историята на самата Кармен, която избира свободата на духа пред материалното благополучие. Сюжетът бе разказан чрез грациозни движения, а на моменти, актьорите се превъплъщаваха освен в танцьори и в мимове, което прикова погледите на насъбралата се тълпа. Малчуганите, дошли със своите родители, се наредиха един до друг на самите стълби и тихо наблюдаваха случващото се на сцената.

Постановката е дело на режисьора Александра Хонг, а за хореографията са се погрижили националните ни състезатели по спортни танци Ясен Попов и Яцек Анков. Те извадиха наяве другото лице на актьорите – онова, което разказва истории без думи, а само с движение и мимики. Необузданият дух трудно би се демонстрирал с диалог, но Кармен каза много повече без да отвори уста, под звуците на любимата опера.

Официалната програма на театралния фестивал „Сцена на кръстопът” стартира утре с пиесата „Възвишение” по едноименния роман на Милен Русков. Началото на Театъра в безкрая е точно в 19:00 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…