Театралният фестивал стартира днес с римейк на „Възвишение”

Иван Добчев: Новата сцена на театъра излъчва револУционност

Александър Секулов: Театърът е процес, в който участва целият град

„Сцена на кръстопът” е есенцията на любовта, каза в деня на старта на театралния фестивал неговият креативен директор Елин Рахнев. Юбилейното 20-то издание на Сцената започва официално тази вечер с огромни очаквания и изключително силно участие на пловдивската Драма- две премиери и обновено представление. Началото от възродената голяма сцена в храма на Мелпомена ще даде римейк на спектакъла „Възвишение”. Това не е случайно. Театърът изгоря точно при репетициите на представлението на режисьора Иван Добчев преди три години.

Радвам се, че се стигна до този ден. Споменът от оня пожар се завръща всеки път, когато влизам тук. Връхлита ме споменът от моята маса със записките ми, която оцеля по време на огъня. Ръкописите наистина не горят. Към днешна дата има пълното потвърждение на приказката „Всяко зло за добро”. Обновената сцена излъчва, както би казал Милен Русков, револУционност. Друг е въздухът сега. Друга е тази черна дупка, която поема и излъчва толкова много енергия, каза режисьорът Иван Добчев. „Възвишение” е съвсем ново представление. Сега е по-близо до духа на романа, не толкова до неговата епичност, допълни Добчев. Пловдив заслужава този фестивал. Пожелавам да става все по-международен, кръстопътен фестивал, каза още той.

„Възвишение” идва като начало на „Сцена на кръстопът” и символизира птицата Феникс. Доказва, че театърът е изкуство, което нищо не може да спре, усмихна се при спомена за саждите в голямата зала преди три години и блясъка й днес директорът на Драмата Кръстю Кръстев.

Един театър има значение тогава, когато създава поводи за размисли на целия град, на цялата общност. Театърът е процес, в който участва целият град, каза драматургът на пловдивската драма Александър Секулов.

Билети за повечето от представленията вече не се намират. Градът се вълнува, от онова, което предстои в следващите 13 юбилейни дни, каза изпълнителният директор на „Сцена на кръстопът” Димитър Малашинов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…