Когато Кирил Маричков е бил пълнолетен Славчо Николов и Дони са били на един месец, шегуваха се един с друг звездите

Паулина Гегова

12-ти септември никога няма да е същия за пловдивчаните, които прекараха вечерта си на Античния театър, защото това бе вечерта, в която се проведе концерта на "Фондацията". Кирил Маричков, Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански взривиха сцената с песни от 4 поколения. Най-големите хитове на Щурците, Дони и Момчил, Б.Т.Р. и ФСБ бяха изпълнени с изключителна лекота, интерпретация и носталгия по миналото. Нямаше възрастови разграничения. На музиката се радваха от малки до големи. Публиката постоянно пя заедно с изпълнителите, които като че не са остарели дори с година. 

Още в началото на концерта Кирил Маричков поздрави зрителите и отбеляза, че в публиката е единственият политик, за когото е гласувал правилно - Петър Стоянов, който по-рано през деня имаше среща с читатели в книжарница Хермес. Но поздравителните анонси бяха най-малката част от шоуто. На първо и най-главно място стоеше музиката. Професионалистите свириха на китари, синтезатори, а Иван Лечев бе майстор с електрическата цигулка. Поп, рок и кънтри се смесваха едно след друго. Удоволствието, с което певците пяха песните на останалите банди беше впечатляващо. Личеше си, че го правят с обич и удоволствие. 

Остроумните шеги от страна на звездите бяха често явление. Като се почне от това, че Дони е левичар, но все пак свири правилно на обърнат бас до това, че когато Кирил Маричков е бил пълнолетен Славчо Николов и Дони са били на един месец. Музикантите наистина бяха забавни и знаеха как да вдигнат публиката. Солото на барабани на Венко Поромански беше на много добро ниво и показа защо е признат за един от най-добрите барабанисти в страната. 

Може би един от най-запомнящите се моменти бе когато дойде време за "Кълна се". Тогава всички извадиха телефони или запалки и просто така, за миг седалките засветиха. Маричков отдели време да обясни, че филмът "Вчера", към който е песента е заснет в пловдивската Английска гимназия, което накара хората да се чувстват някак си горди. 

Въпреки това, на всичко хубаво му идва края. Този край беше съпроводен от 3 биса, посветени на други групи. И тъй като музикантите са от старата школа и знаят какво е уважение, завършиха с "Бяла тишина" на Георги Минчев. 

Фондацията обещаха скоро да се върнат под тепетата, а за да запечатат този момент вечно, заснеха селфи видео с публиката. На нас ни остана един невероятен спомен и връщане назад в класиката на българската музика.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…