Симфоничният оркестър на Шънджън ще излезе за първи път пред българска публика заедно с млади таланти от Музикалното училище ,Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и хора на Държавната опера в Пловдив


С истински вълнуващо събитие за почитателите на музиката ще бъде отбелязана 65-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения и подписаното през март 2014 г. побратимяване на най-младия мегаполис в Китай - южнокитайския град Шънджън и Пловдив.

Симфоничният оркестър на Шънджън, който е третият по големина в Китай, с общо 90 музиканти, ще свири за първи път пред българска публика в Античния театър в Пловдив на 23 август 2014 от 20.00 часа. Най-забележителната част от богатата музикална програма ще бъде симфонията “Ода за човечността”, посветена на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека. Събитието се провежда в партньорство с община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Интереснo за публиката ще бъде и съвместното изпълнение на музиканти от две култури, защото заедно със Симфоничния оркестър на Шънджън на сцената ще излезе и хора на Държавната опера в Пловдив, както и млади таланти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Музикалното училище в Пловдив.

“Надяваме се концертът да събере почитатели на симфоничната музика не само в Пловдив, защото съчетанието от музиката на един от най-големите симфонични оркестри в Китай и на българските таланти, и на мястото - сцената на Античния театър, ще подари истинско лятно преживяване”, заявиха организаторите на събитието. Билети за концерта могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim на цени между 10 и 30 лв. на територията на цялата страна.

Основан през 1982 г., оркестърът на Шънджън има над сто концерта всяка година в Китай и по света, включително и в знаменитата зала “Сметана” в Прага. През годините съставът работи успешно със световноизвестни имена като композитора на музиката към филма "Тигър и Дракон" Тан Дън, испанския тенор Хосе Карерас, американския автор на филмова музика Ерих Кунцел, пианиста Кун-Во Пайк.

Под ръководството на директора Чен Чуансон и концертмайстора Гийом Молко, любителите на симфоничната музика в Пловдив ще могат да чуят богата музикална програма, като за едни от най-забележителните им изпълнения се считат увертюрата "Национален флаг" и симфонията "История на пролетта".


Симфоничен оркестър на Шънджън

Основан през 1982г., Симфоничният оркестър на Шънджън е един от най-добрите симфонични оркестри в Китай. Негов директор е Чен Чуансон, като в момента се уговаря договор с Кристиан Ехвалд, диригент на Берлинската консерватория, за позицията на художествен директор. Гильом Молко от Франция е главен виолинист. В периода 1985 – 2007, известните китайски диригенти Йао Гуанрон, Джан Гуойон и Ю Фън работят като главни диригенти и художествени директори на оркестъра. Измежду гостуващите диригенти са имена от ранга на Ли Делун, Тан Мухай, Чен Зуохуан и Хайко Матиас Фьорстер, бивш художествен директор на симфоничния оркестър в Мюнхен, като всеки един от тях е допринесъл за невероятното майсторство, с което оркестърът се слави днес. Музикантите работят успешно и с композиторите Ерих Кунцел и Тан Дън, пианистите Кун-Во Пайк, Лан Лан и Ли Юнди, виолинистите Гото Мидори и Чен Ши, челистите Ван Жиан и Кин Ливей, тенорите Хосе Карерас и Дай Юкиан.

За последните 32 години, оркестърът натрупва богат репертоар, състоящ се от музикални творби в разнообразни стилове и съчинени от редица композитори. Всяка година оркестърът изнася повече от 100 концерта, които са едни от най-добре приетите от китайската публика. Той е бил на турнета в различни страни. Освен това е първият китайски оркестър, който е свирил както в престижната Берлинска филхармония, така и в знаменитата зала “Сметана” в Прага. Оркестърът е участвал и в множество събития, сред които празнични телевизионни предавания, Международния хоров фестивал в Китай, фестивала за модерна музика в Пекин, художествения фестивал на китайския национален театър, музикалния фестивал в Истанбул, както и музикалния фестивал Емералд Коуст в Динар, Франция, където концертите на оркестъра получават възторжена критика.


„Ода за човечността”

Китайската цивилизация е духовна съкровищница за целия свят, която се хвали със своята дълга и невероятна история. В нея, Конфуцианството, наречено на мъдреца, който е нейн основоположник – Конфуций, е от огромно значение. Със своята непоклатима вяра в добротата, праведността, благоприличието, мъдростта и предаността, това философско течение дава откровен отговор на въпроса „Защо човекът стои в основата на света?” и показва уважение към човешкото достойнство, мъдрост и личност, превъплащава абсолютната осъзнатост на живота и хуманитарните въпроси, както и отбелязва благородното царство на човешкия дух и високите очаквания за бъдещето на цялата човешка раса. Изброените по-горе пет главни добродетели, които Конфуций изповядва преди две хиляди години, служат и като източник на вдъхновение за благородни ценности като филантропията, справедливостта, благосклонността, интелигентността и доверието.

Акцентът в програмата на концерта “Ода за човечнотта” се състои от седем части: прелюдия, кода и пет части, които са наречени съответно Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват по един невероятен начин на петте природни стихии в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал. Необятността на земята, например, е свързана с добротата на сърцето, а горящият огън символизира жарта и силата на справедливостта. По този начин мисълта получава силен израз чрез музиката и употребата на метафори. Освен това, произведението включва и някои музикални елементи от Древен Китай, които по-възприемчивата публика ще разпознае.

„Ода за човечността” е посветена на Голямата китайска мечта, която в същината си е мечта за мир, развитие, сътрудничество и взаимно обогатяване. Тя е посветена и на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…