Научна фантастика на живо в спектакъла КВАНТ на Жил Жобен

Световете на физиката и изкуството се сляха

Изкуството е една обширна материя, която безпроблемно излиза извън поставените й от обществото граници. Когато си роден на място със здраво стъпили на земята традиции, когато в града се случва фестивал за първи път, то тогава е трудно да прецениш дали едно представление е било успешно или не. Снощният спектакъл КВАНТ на Жил Жобен успя да напълни Дома на културата, но след като светлините изгаснаха и артистите излязоха на сцената шумът от излизащи хора придружаваше неприятно цялото представление.

Празник за сетивата – само така може да се опише КВАНТ. Според физиката ние не сме здраво стъпили на земята, а съвсем нежно плаваме по нея, което е в тотално противоречие на всичко, което танцьорите учат цял живот. Ние не сме струпване, а едно изграждане на физична основа, силно захванати един за друг. Два плюса не могат да се докоснат, минус и плюс не можеш да разделиш, а ядрото движи всичко – това са неща, които всички сме учили в гимназията, но вчера те бяха представени от 6 танцьора в одата им за молекулярната физика. Тотален контрол над всяко мускулче по тялото, движения, изчистени от всяка норма и синхрон, който може реално да те накара да помислиш, че това на сцената са атоми и молекули, а не живи същества. Красота на изпълнение съчетана в танц, костюми, светлинни ефекти и музика. Това е всяка връзка във физиката, връзката на учения с опитите му и връзката на публиката със сцената. Това е отношението мъж-жена, или тяло с тяло. Всичко в този живот може да бъде обяснено чрез тази наука, макар и самият Жобен да сподели, че по време на живота му в ЦЕРН той е разбирал работата на физиците много по-добре, от колкото те неговата с изкуството. От 55 години съм фен на научната фантастика, но днес това представление успя да ми даде възможността да я видя на живо, благодари мъж от публиката на хореографа. Това е един интерактивен спектакъл, извличащ красотата на наука, следваща ни от десетилетия. Това е взаимоотношението между два различни свята – този на физиката и този на изкуството.

Снимки от самия спектакъл: Фелия Барух за ЕДНО

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…