Нощта е кино, нощта е музика, нощта е музеи и ателиета

Паулина Гегова

В нощите на музеите и галериите се случват чудеса или поне в това ни се иска да вярваме. Поради тази причина хиляди хода се стичат както от Пловдив, така и от останалите градове, че дори и от чужбина, за да разгледат какво предлагат. Улиците са препълнени, пукат се по шевовете. Галериите не могат да си поемат дъх, а заведенията са недостатъчни. Един двудневен пир, но не на суетата, а на изкуството. Това, което отразява мечтите ни или експонира страховете ни. Можем да открием хиляди емоции във всяка една картина или всяко едно улично изпълнение.

Старият град не само е неизменна част от Нощите - той е в центъра им. Павираното царство оживява с нови сили. Превръща се в излезнало от книгите, с безброй герои и приключения. Точно затова организаторите се погрижиха да предоставят плеада от събития за всяка аудитория - от невръстна, до най-възрастна. 

Една от най-посещаваните дестинации беше Конюшните на царя, които въпреки липсата на сцена, не се поколебаха и изкараха мултимедиен екран, на който се прожектираха късометражни филми. Зрителите бяха насядали направо на стълбите, за да погледат малко световно кино. Селекцията бе от класа - филми номинирани и победители от БАФТА, Оскар и Златна палма. 

Още повече народ имаше на прясно ремонтирания Етнографски музей. Всеки бързаше да види новата му освежена визия. До него танцуваха деца, а в арт галерия Андромеда оживя музика благодарение на три момчета. Три момчета, които свирят невероятно на цигулка. Руски песни огласяваха улиците, а когато засвириха тематичния саундтрак от "Игра на тронове" слушателите избухнаха в екстаз. Лъковете им се движеха по струните като истински мечове на съдбата. Музиката разтуптяваше и възпламеняваше човешките сърца. 

Всяка една къща в Стария град се превърна в домакин на посетители, без да връща никого, ако успеете да се шмугнете. Вратите на всяко едно ателие, всеки един магазин бяха широко отворени, приканващи те да влезеш и да си вземеш нещо. Или само да разгледаш. В Нощите няма задължения, само наслада. Защото Трихълмието е отделен организъм, където всичко тепърва предстои. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…