Отминалата традиция на занаята се показва в Cu29

Паулина Гегова

Изложбите са неизменна част от Нощите на музеите. Дори да са из целия град, пак ще намерят своята аудитория. Интересът е засилен, защото пловдивчани обичат изкуството - алтернативното, модерното и класическо. За всеки един стил има наплив от желаещи да го опознаят и научат нещо повече. 

Една от новите и доста интересни пространства за съвременно изкуства е Кафе-Галерия Cu29, намиращо се в Капана. На долния етаж може да се докоснете до живота и занаята на пловдивския майстор бакърджия от миналото - Петър Толев. Роден през 1906г. в Панагюрище, ние го приветстваме като пловдивски бакърджия, защото той е последният майстор, творил в квартал Капана. 

Изложбата е събрана и курирана от неговия правнук - Велизар Димчев. В нея може да видите интервюта и грамоти на Толев, както и мангали, менци, свещници, ибрици и други предмети от мед. Тази година се навършват 110 години от раждането на майстора. Целта на експозицията е както да се почете паметта му, така и да се покаже един от предшествениците на съвременните творчески индустрии. Публиката може да се запознае с истински майстор по един актуален начин. 

Според Велизар Димчев традицията не продължава такава, каквато е била, защото занаятите са изгубили своята актуалност и практична употреба в настоящето, но може да възникне съвременна вълна от млади ентусиасти, които да се вдъхновят от старите майстори, да стъпят на техните основи и да възродят занаятите не толкова с практическа, колкото с естетическа и творческа цел.

Изложбата ще се помещава в галерията цял месец и е отворена за посетители. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…