Растенията са собствено производство на „Градини и паркове”

Стотици хиляди резници на листно-декоративни цветя се отглеждат в оранжериите на ОП „Градини и паркове“ и работата по залагането на  разсад  не спира.

Засега най-много на брой са различните видове разноцветни колеуси, популярни като копривка и сантолина, които освен че виреят добре при местните условия, са особено подходящи за оформянето на цветните фигури.

Тази година поставихме своеобразен рекорд, като засадихме в града  около 3 000 000 цветя, но догодина те ще са още повече, защото междувременно изградихме и много нови поливни системи, които да гарантират добрия им растеж и цъфтеж, коментира директорът на общинското предприятие, Стоян Алексиев. Той припомни, че тази есен бяха засадени  около милион разноцветни теменужки, парички, селене, незабравки и други видове сезонни цветя, които да разкрасят Пловдив още рано  напролет.

Повечето от стотиците хиляди новозасадени храсти, както и голяма част от дърветата, също са собствено производство.  Дръвчетата се нуждаят от повече време, но след няколко години грижи тази есен засадихме отгледани от нас над 200 иглолистни  – ели, борчета, сребрист смърч, туи и други. Добре се развиват и широколистните местни видове, най-много сред които са липите и чинарите. Фиданките, с които тази есен направихме поредното разширение на парк „Лаута“, също са си наше производство, допълни още той. 

Директорът на „Градини и паркове“ се надява, че за доброто настроение на пловдивчани и гостите на града ще допринесат и приятните изненади, които служителите на предприятието са замислили с декорирането на цветните кошници и пирамиди с нови видове красиви и устойчиви цветя.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…