Опашка от венценосци се изви пред бюста на великия държавник

„Възвеличаван или обругаван, признат или отречен, той е държавника необходим на България във времето, когато трябваше да се защити нейната самостоятелност и да се отворят вратите на икномически приоритет,” каза заяви историкът от РИМ

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер, журналист и поет. Апостол на Вътрешната революционна организация, през 1875 и 1876 година той участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 оглавява Регентството, което потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия и издига на престола княз Фердинанд. През 1887 е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 година. Основава и ръководи Народнолибералната партия до смъртта си.

Стамболов е най-дълго управлявалият български премиер след Станко Тодоров и Тодор Живков. Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

„Стамболов е роден политик, без да е специално школуван! В него се борят революционера и държавника, хъша и политика,” това каза в словото си по повод 163-годишнината от рождението на Стефан Стамболов историкът от РИМ – Пловдив Александър Пижев. Той припони пътя и делото на ярката фигура , оставила трайно място в историята на нашия живот. „Възвеличаван или обругаван, признат или отречен, той е държавника необходим на България във времето, когато трябваше да се защити нейната самостоятелност и да се отворят вратите на икномически приоритет,” каза още Пижев.

Отдясно на паметника, издигнат по времето на управлението на Спас Гърневски, застанаха секретарят на Областна администрация, съветник №1, зам.-кметовете на Пловдив, всички районни кметове и съветници от различните политически сили в ОбС. 

В  честването на годишнината се включиха почетна рота, военен духов оркестър и комитет "Родолюбие". Опашка от венценосци се изви пред бюста на великия държавник.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…