Сградата е поредният паметник на културата в окаяно състояние в сърцето на града

Фамилия Обрейкови е сред знатните пловдивски родове,подели редица инициативи за развитието на вековния град и останали завинаги в историята му с инициативност, визионерство и естетика. Те са оставили пребогато наследство не на техните потомци, а на хората, живеещи под тепетата. На тях дължим Международния панаир, въвеждането на водните радиатори от Франция и няколко елитни гимназии. Какво се случва с наследството на Обрейко Обрейков, обаче? Къщата, в която е живял видният пловдивчанин се разпада.

Репортер на Капана.Бг провери на място състоянието на сградата, намираща се на ул. „Софроний Врачански“ 12. Оказва се, че къщата е в меко казано окаяно състояние. Долната част на фасадата се лющи. Макар това да не е фрапиращо, ситуацията става много по-страшна ако погледнем нагоре. От втория етаж на сградата падат цели парчета мазилка, оставяйки постройката само по тухла . Най-голям проблем се оказва красивата тераса с дърво и ковано желязо, която е надвиснала над главите на минувачите. Тя буквално се разпада и застрашава всеки минувач, който се осмели да мине по тротоара. От нея падат мазилка и парчета дърво по земята.

Към момента, къщата е оградена с обезопасяващи ленти, сигнализиращи на пешеходците да не минават около опасната сграда, която е регистрирана като паметник на културата през 1985 година. Тя е поредният защитен обект, който е в плачевно състояние, поради неправилно стопанисване или липсата на такова изобщо.

Все още не е ясно кой е собственикът на сградата към днешна дата.

Капана.Бг ще продължи да ви информира по темата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…