Капана.БГ

Капана.БГ

С алея на здравето на Бунарджика се провежда дванадесетият фестивал „Здравей, Здраве!“ Пролетният празник на здравословния живот в Пловдив тази година е изцяло на открито в уикенда 15 и 16 май от 10 до 18 ч.

„На въздух, на светлина“ е мотото, което обединява лекции, практики, движение и спорт, творчески работилници за всички - малки и големи. Входът е свободен. Мисия на фестивала е да стимулира грижата за здравето във всичките му аспекти - физическо, емоционално, ментално, духовно. Да споделя работещи практики, основани на природни и естествени средства за стимулиране на имунната защита и укрепване на организма.

Той се провежда в още 20 дъщерни градове на страната, които осъществяват самостоятелно дейността си в общност и синхрон с фестивала-майка в Пловдив.

Лекциите ще се състоят на летния театър при спазване на всички противоепидемиологични мерки. В програмата са включени имена като д-р Марчин Илиев, Милка Кьосева, Дамян Попхристов, Иво Величков, д-р Александър Илиев, проф.д.т.н.инж. Жеко Ганев и други.

Спортната програма в алеите около паметника на Васил Левски предвижда функционална тренировка, бойни изкуства, урок по салса, народни танци, пилатес, йога, дихателни практики и др. Традиционно на фестивала участват и изложители на здравословни продукти и услуги.

Фестивалът ще даде тласък и на  пилотната инициатива от кампанията Европейска миля за пробягване на една миля  (1.6км). Всеки включил се и изминал разстоянието става част от дарителска кампания в полза на Клиниката по онкохематология към УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив.

Организаторите предвиждат и тематична разходка с водач през всички локации на фестивала до Альоша и обратно предиобед и следобед в двата фестивални дни. Изминалите пеша разстоянието също  се присъдинят към дарителската кампания „Една миля“.

Фестивалът се открива с лекция на организаторите на тема „Мъдростта на нашето тяло“.  Награди ще получат отличените в тематичните конкурси за рисунка, есе и фотография.

Район „Централен“ подкрепя спорта, физическата активност и всички инициативи за здравословен и пълноценен начин на живот.

Програмата по часове можете да видите на фейсбук страницата на фестивала.

София Филм Фест се завръща в Пловдив след прекъсването подари наложените мерки. Фестивалът продължава в петък (14 май) от 16:00 часа с българския филм на Георги Стоянов и Войчех Тодоров - “Житие”. След смъртта на майка си 13-годишният Иво развива свръхчувствителност в добавка към богатото си въображение и трудния си характер. Той не може да се примири с вината на баща си и фалшивите му интелектуални амбиции като телевизионен режисьор. Бяга от дома си и се сприятелява с безработния Иван, който се превръща в негов ангел пазител.

 

Фестивалните прожекции продължават в събота (15 май) с режисьорската версия на класиката на Фолкер Шльондорф от 1979 година “Тенекиеният барабан”. Филмът е носител на Златна палма за 79-та година и на Оскар за най-добър чуждоезичен филм за 80-та година. Оскар Мацерат е необикновено момче. Още като ембрион той отказва да се роди, докато майка му не му обещава тенекиен барабан за третия му рожден ден. Когато Оскар получава своя подарък, той решава да спре да расте. Дните отминават, а Оскар остава недокоснат от времето. Когато един ден баща му се опитва да вземе барабана, Оскар открива още един свой неподозиран талант – способност да крещи така високо, че стъклата наоколо му се превръщат на сол. От този момент Оскар вече знае как да манипулира хората около себе си…

 

 

Билети на касата на касата на LUCKY Дом на киното (Понеделник - Петък: 16 - 21 часа, Събота - Неделя: 10:30 - 21 часа) и онлайн на boxoffice.bg.

 

Цена на билетите: 8лв; студенти, ученици и пенсионер - 6лв. Карта за 5 прожекции: 35лв.

 

Пловдив да се превърне в новата столица на карнавала – такава е амбицията на фестивала за улични изкуства 6Fest, който предстои от 14 до 16 май. Това ще бъде и първото издание на 6Fest под тепетата с няколкодневна мултижанрова програма с цирк, театър, танци, музика, огън. От създаването си през 2017 г., 6Fest иска да вдъхне нов живот на карнавалните традиции у нас.

 

Седмо подред в историята на фестивала, за Пловдив това ще бъде четвъртото издание на 6Fest. За първи път уличният фестивал гостува в творческия квартал Капана за един ден през септември 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. На сцена „Ядрото“ и по уличките на Капана 6Fest показа куклен театър, съвременен цирк, улична магия, артисти на кокили, огнено шоу. Фестивалът обяви и кампания “Заедно на Карнавал”, като призова и публиката да дойде с карнавални костюми и маскирани, за да превърнем заедно - каквото е мотото на Пловдив 2019 - Капана в Душата на Карнавала.

 

През юли 2020 г. 6Fest за първи път стана част от Културния календар на Община Пловдив. Отново с еднодневно издание, 6Fest направи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І”, в което участие взеха над 100 танцьори от 7 местни танцови групи. След края на шествието фестивалът продължи с малки “концерти” на улични музиканти в квартал “Капана”.

 

В края на октомври 2020 г. 6Fest направи няколкодневно издание в Пловдив, което за първи път у нас представи фестивална програма само с улични огнени спектакли.

 

В предстоящото издание на фестивала за улични изкуства основните локации на събитията ще са площад „Централен“, Цар Симеонова градина и Главната в Пловдив. Акцент в първата фестивална вечер на 14 май е "Латино нощ" - танцово-китарен спектакъл с кубинските танцьори и певци от La Cubania Original и китариста Радослав Талев. Вторият фестивален ден 15 май ще започне с цирк и актьори на кокили в Цар Симеоновата градина с Combino Project. Не пропускайте джаз и суинг дефилето на Марица брас бенд по Главната от Джумая джамия до Виенски павилион, както и съвместният им спектакъл с танцьорите от Линди Хоп Пловдив. Вечерта ще продължи с диджей сет отново в джаз и суинг стил, така че танците продължават и слез залез слънце. В последния фестивален ден 16 май седмото издание на 6Fest ще бъде закрито със „Свръх огън“ - артистите от "Дивинитас" ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце, а финалът ще бъде специален горящ надпис.

 

 

Ето и пълната фестивална програма на седмото издание на 6Fest:

 

 

14 май 2021 г. (петък)

 

19:30 - 19:50 ч.
Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща
"Необичайни срещи" - пантомима
Невена Денчева и Стела Кръстева

 

20:40 - 20:50 ч.
Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща
"Канатица" - огнено шоу
Антония Николова

 

21:00 - 22:00 ч.
Площад “Централен” в участъка между Цар Симеонова градина и Централна поща
"Латино нощ" - танцово-китарен латино спектакъл
Радослав Талев и La Cubania Original

 

15 май 2021 г. (събота)

 

18:00 - 18:45 ч.
Цар Симеонова градина, Виенски павилион
"Circus surprise" - цирково-музикално представление
Combino Project

 

19:00 - 19:30 ч.
По маршрут от Джумая Джамия по ул. “Княз Александър І” до Виенски павилион в Цар Симеонова градина
Дефиле на Духов оркестър
Марица брас бенд

 

19:30 - 20:30 ч.
Виенски павилион в Цар Симеонова градина
Танцово-музикален спектакъл
Марица брас бенд и Линди Хоп Пловдив

 

20:30 - 22:30 ч.
Виенски павилион в Цар Симеонова градина
Джаз и суинг вечер - музикален диджей сет
Falshimento

 

16 май 2021 г. (неделя)

 

19:30 - 20:00 ч.
По алеите в Цар Симеонова градина
Артисти на кокили
Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

 

21:00 - 21:20 ч.
Площад "Централен", пред Военен клуб
Свръх огън - огнен спектакъл
Клуб по огнени изкуства “Divinitas”

 

 

Входът е свободен, при спазване на актуалните към момента противоепидемични мерки. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от културния календар на града за 2021 г.

 

 

 

Подробна информация за фестивала и програмата, както и за участващите артисти може да следите в специалното Facebook събитие 6Fest Plovdiv 2021 | Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/360574648382888/ .

 

 

 

 

Изложбата „Силата на илюзията" представя 19 млади пловдивски автори със своите представи за илюзията-живот. Тази изложба е и дебют за най-младите творци, току-що напуснали студентската скамейка. Тя е предизвикателна и любопитна в очакването ни какво мислят, желаят и търсят младите. Какви са мащабите на техните мечти и смелостта в изразяването им.

 

Изложбата ще се открие на 18.05.2021г., вторник, от 17:00 до 19:00ч. в изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.

 

Куратори: Никола Минчев и Женя Бозукова

 

Всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност, илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един "свят с главата надолу". Илюзията привлича вниманието ни към заблудата на зрението и подсилва очакването.

 

Днес художниците могат да предизвикат почти всичко: пространство, време, тяло - нищо не е оставено скрито от експеримента-игра. Нашите умове са склонни да създадат ред в общия хаос. Илюзията е особена сила на изкуството, разкрита в човешкия опит.

 

В деня на откриването очаквайте интересна изненада, както и изпълнение на джаз със скулптура, превърната в уникален контрабас - пленителна илюзия и настроение.

 

„Силата на илюзията“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 година.

 

 

 

 

Телевизионната водеща и лекар д-р Неделя Щонова събрала 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента

 

 

 

Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен дисертационен труд в МУ София. Темата на нейната дисертация е посветена на изключително иновативна, авангардна и актуална област от съвременната неврология – емоции, стрес и атеросклероза.

 

 

Дебютната книга на популярната телевизионна водеща и автор на единственото в телевизионния ефир здравно предаване, „Духът на здравето“ (част от „Преди обед“), което налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти, е с поетичното заглавие „Хвърчило към рая“. Изданието излиза с логото на „Книгомания“ и ще се разпространява по книжарниците от 17 май. На следващия ден от 18,30 ч. в клуб „Kino Cabana“ пък ще се състои премиерата на книгата – със специалното участие на джаз легендата Васил Петров. Водещ на събитието ще бъде журналистът Костадин Филипов, а сред приятелите на сцената, които ще поздравят Неделя Щонова, са проф. Златимир Коларов, д.м.н., акад. проф. Лъчезар Трайков, д.м.н., журналистът Георги Тошев и други.

 

За почитателите и приятелите на Неделя Щонова заглавието „Хвърчило към рая“ не е изненада, въпреки че търсенето му е сложен и интересен процес. Не е изненада, защото стилистиката на предаването „Духът на здравето“, логистиката в процеса на неговото създаване, както и всички професионални вибрации около Неделя Щонова носят необясним аромат на поетичност, вълшебства и добрина. Почти като в света на магическия реализъм, където повествователната стратегия, героите и техните невероятни на пръв поглед приключения приласкават читателя и го водят през тайнствени пътеки и лабиринти, така и тук – крайната цел на тази книга е да се замислим дали нашата гледна точка към болката, страданието и драмите е единствената възможна. Сътресенията в живота на героите от книгата на доктор Щонова са едно голямо огледало, в което наднича вътрешният свят на всеки един от тях. А този свят носи митичното име Мингу. Мингу е доброто вълшебно духче, обладано от силна вяра и непокътнат оптимизъм, което живее във всеки един от нас, с пълната осъзнатост и респект пред чудото, което е този живота. И за да откриете истинската му идентичност, трябва да се гмурнете без спасителен пояс в тези 456 страници.

 

Във всяка една от своите истории, които често са с неочакван край, д-р Щонова съчетава реалност, невероятно силни характери, съдби, образи и магически елементи, пропити с много мъдрост.

 

Още в началните страници от дебюта книга на доктор Щонова ще откриете един екзотичен адрес –ул. „Аугустино Нето“ № 7.Мапуту, Мозамбик. Това ще бъде първият ви ориентир върху картата от невероятни приключения с „Хвърчило към рая“. Това „хвърчило“ води към океани от любов и омагьосващи кръгове от разтърсващи човешки трагедии, сълзи, страст и вяра, построени от авторката майсторски, с невидима лекота. Героите и историите, разказани върху страниците на това магично четиво, са персонажи, които реално съществуват в този понякога ужасяващо страховит, а друг път наистина приказен живот. Те влизат в непрекъсната интеракция със системата от невероятна сетивност на авторката, а тя заедно с тях се вълнува истински, като деликатно и нежно рисува галактическата карта на живота ни – такъв, какъвто не го познаваме, въпреки че живеем в него. А широко отворените, пълни със синева, страст и жизнелюбие очи на Неделя се взират топло и с емпатия във всеки един от героите.

 

 „Събирах и търсих тези 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента. Прелитах над какво ли не, само и само за да ги открия… и да ви ги подаря за вдъхновение. И всяка една от тях ми показа, че да, Животът наистина понякога ни връхлита с цялата си непредсказуемост, сякаш невидима лъвска лапа идва и с един замах разрушава всичко.

 

Героите в тази книгата са създадени точно от това – от всичко онова, което те са изгубили. В началото, в точка „А” всеки един от тях е изправен пред сериозна житейска драма – стряскаща диагноза, невъзможна любов, рак, трансплантация, ампутация на ръка, проблемно забременяване, загуба на най-свидното, на дете, смърт на любим човек, но в края, в точка „Б”, той, подобно на жар птица, подобно на Феникс възкръсва от огъня и пепелта, а от въглените на мъката си прави един нов път към удивително смислен и пълноценен  живот.

 

 

Това са 75 чудни житейски съдби, като всяка една от тях е вариация на темата „Междузвездни войни“: Силата е в нас и тя винаги е била вътре в нас. Още от самото начало. С нея се раждаме. И никога не бива да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на ума и сърцето ти, когато животът или съдбата дойде, връхлети и без милост те хвърли в ада, просто трябва да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде дълбоко вътре в теб се намира всичката мощ на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и светло“, разкрива енигмата на книгата си доктор Неделя Щонова.

 

 

И героите, и историите в тази книга са преминали филтъра на суровата реалност.

 

Но оцеляват, защото всеки един от тях пази и се вслушва в своето Мингу. Митичен персонаж, къс обетована земя от разранените дебри на душите ни, кристално чист вълшебен извор и дух, който носи есенцията в тази книга. Мингу намира изумителни начини да се справя с всякакви натрупвания от страх, слабости и разгромяващи поводи за страдание, като овладява емоционалната турбулентност, през която всеки един от нас преминава с доброта, посветеност, надежда, трудолюбие, светлина и сила. „Да заставаш всяка  сутрин пред планината от трудности и проблеми и да ги гледаш право в лицето тия проблеми, при това безстрашно. С благодарност и вяра, че Тя, победата, е там, на върха на твоето копие! Защото Ти носиш шлема на твоята вяра! И гледаш дори на най-трудните дни през една философска увеличителна лупа, която знае как се открива най-светлия смисъл в този понякога съвсем не добър свят…Да обичаш… това е щастие. Да обичаш теглилките и мъката на този живота не е перверзия… не е и мазохизъм… то също е щастие. И също е част от рая“, коментира доктор Щонова.

 

В книгата на доктор Щонова има куп въпросителни и размишления върху преходността на всичко в този свят, тленността ни, болката от загубите, любовта, смисъла на живота и неговата непредсказуемост. Но героите в нея гледат на изпитанията, като на едно „първокласно бинго“ и през лабиринтите на своя катарзис откриват в себе си рая на умиротворението. Още първите страници създават и напомнят блянаот стиховете на Емили Дикинсън:

 

 

За да направиш прерия

 

са нужни пчела и детелина.

 

Пчела и детелина

 

и една мечта голяма

 

Дори мечтата само стига,

 

ако пчела и детелина няма!

 

 

Откъс:

 

 

Неделя е лекар и на душата

 

„Идеята да разкажат за тегобите, вълненията и съдбата на пациентите си е присъща на много лекари писатели – Артър Конан Дойл, Съмърсет Моъм, Арчибалд Кронин, Антон Чехов, Михаил Булгаков, Димитър Димов, Валери Петров, Джойс, Брехт, Шилер.

 

Автентичността на изживяното и случката, реалността на събитията, контакта с конкретния човек държи споделеното здраво в темелите на разказа, на реалистичния, а не на измисления и „изфантазиран“ разказ, който, ако не е прецизно построен, композиран и интересно разказан, навява усещането за неистина и фалш. Ще цитирам по памет Достоевски: „И най-доброто писателско въображение не може да измисли това, което животът може да поднесе…“. При нас, лекарите, хората са изведени от равновесие, те са такива, каквито са с техните силни и слаби, негативни и положителни черти, с тъжнения, вълнения и болки, с погубените мечти и сринати съдби. Това е един неизчерпаем източник на „литературен материал“ за всеки пишещ. Това е и почвата, върху която стъпва д-р Щонова при подбора на разказите в книгата – изживени или споделени с нея съдби на много от пациентите, за които тя се грижи, на техните близки и приятели, защото „болен в семейството означава болест за цялото семейство, като лекуваме болния, ние лекуваме и помагаме на неговите близки“ – нещо, което съм писал и повтарял много пъти. С разказите в тази книга Неделя откликва и на вълненията и надеждите за изцеление и на близките на болния, на неговите деца и приятели, на неговите родители, с умението си на лекар лекува тялото, а на писател – душата.“

 

Из предговора на книгата „Хвърчило към рая“, написан от проф. Златимир Коларов, председател на съюза на лекарите-писатели в България –„Димитър Димов“

 

 

 

 

 

 

От 17 – 31 май изложба с картини, 19.05.21г. Работилница за рисуване на животни с Гергана Табакова, 22.05.21г. Работилница за рисуване върху текстил с Гергана Табакова.

 

Гергана Табакова е завършила в Пловдив – графика. Живее и твори в Пловдив, Майка е на 2 деца.

 

 

В изложбата ще покаже картини рисувани през последната година. Стила ѝ е характерен и индивидуален, рисува

 

Лъвове, папагали, рис, мечки, костенурки носещи на гърбовете си цялата фауна; китове плуващи в „спокойни води”, картини със картини със специално отношение към природата... Геометрия преплетена с животинския свят, хармонично изпълнени детайли с невероятна пъстрота. Tова са картините на Гери – няма как да объркаме характера ѝ. Творчеството и картините ѝ са свързани с животинския свят, изследването на символите и тяхното значение за хората. Тя неуморно рисува картини със силни знакови послания. Понякога черпи идеи от сънищата си.

 

Отправяме ви покана да се срещнете с Гери и нейните произведения на живо и да почувствате магията им.

 

 

Откриването на изложбата ще бъде  на 17 май от 18:30 ч. в Кафене Пейка на ул. Бетовен 12,

 

Това  е място, където да бъдем, когато искаме да водим добри разговори  и срещи с изкуство и творчески хора.

 

 

Изложбата ще продължи  до края на месец май, през това време има още  възможности да се срещнете с авторката и в двете работилници, които ще води на 19 май от 18:30ч. и 22 май от 11 ч.

 

 

19.05.21г. от 18:30ч. до 20:30ч. – Работилница за рисуване на животни с Гергана Табакова

 

- за деца от 5 до 105 години. Ще е интересно и занимателно рисуване на животни, а Гергана като художник и педагог ще помага. За по-малките участници ще има готови рисунки за оцветяване. Ще се рисува върху хартия с моливи и акварел. Материалите за рисуване ще са осигурени, а също по една безалкохолна напитка. Вход 20 лв.

 

 

 

22.05.21г. От 11ч. до 13ч.  Работилница за рисуване върху дрехи с Гергана Табакова

 

– за деца от 5 до 105 години. Ще е интересно и занимателно рисуване върху текстил.  Ще осигурим бои, а участниците трябва да си донесат дреха /дънки, тениска/ върху която искат да имат рисунка. За участниците ще има и по безалкохолна напитка. Вход 20 лв.

 

 И двете събития са с предварително записване на телефон: 0876693408 /ако имате въпроси обаждайте се/

 

 

Instagram: Gigataartist ,и facebook: Giga feel art

 

Откриване на  17.05.21 от 8:30 часа.

 

 

 

 

Музиката е еликсир за интелектуалното и емоционалното развитие на подрастващите – показват стотици проучвания. Защо тогава толкова много родители пренебрегват този неизчерпаем извор на умения?

 

Този въпрос си задава пианистът и педагог по пиано и солфеж Кристина Димитрова. В желанието си да популяризира музиката сред подрастващите, тази събота (15 май) от 15 ч. тя организира „Пиано пътешествие“ – забележителен концерт, който ще се проведе на сцена „Ядрото“ в артистичния квартал Капана на град Пловдив.

 

Събитието ще включва открит урок по пиано и солфеж и музикални изпълнения на Кристина Димитрова и нейните ученици. Предвидена е и музикална работилница, където децата ще се запознаят за първи път с нотите и музикалните термини.

 


Събитието е отворено за всички жители и гости на град Пловдив. Вече е ясна датата и на следващия концерт – 6 юни на Гребна база Пловдив, където е предвиден още по-впечатляващ музикален спектакъл.

 


И малко факти:

 

• Проучване от 2016 г. на Университета на Южна Калифорния показа, че музикалният опит в детството ускорява развитието на мозъка, най-вече в областите „учене на езици“ и „умения за четене, слушане, разбиране и запомняне“.

 

• Според Американската Асоциация на Любителите на музика свиренето на музикален инструмент подобрява способността за учене на математика.

 

• Музиката подобрява концентрацията и вниманието, спомага за развитието на моториката и способностите за социализация.


Линк към събитието във Фейсбук:

 

Пиано Пътешествие – Концерт 1 | Музикални приключения за деца и пораснали деца

 

Страница 1 от 1890

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…