Капана.БГ

Капана.БГ

Представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, ВТУ ,,Св. св. Кирил и Методий“, Велико Търново, ще се открие на 24 април 2024 г. от 13:00 часа в сградата на Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.

 

В експозицията можете да разгледате учебни проекти на студенти от втори до четвърти курс, както и дипломни работи. Селекцията от творби нагледно проследява процесът на обучение и възможностите за професионално развитие в областта на дизайна. По време на откриването доц. д-р Красимира Друмева – ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“, ще разясни спецификата на изучаваните специалности във Факултет по Изобразително изкуство и начините за кандидатстване. Всички заинтересовани и почитатели на изкуството на визуалните комуникации са добре дошли!

 

 

Обучението в областта на Графичният дизайн във Факултет по Изобразително изкуство е обвързано с динамичните промени настъпили във визуалната комуникация. В своята същност дизайнът се трансформира далеч от комерсиалното представяне на продукти, услуги, събития и институции, той е агитатор, комуникатор и вдъхновител. Неговата цел е не само да предостави хармонична и достъпна визия, а посредством най-подходящата изразна форма да информира и фокусира вниманието на аудиторията към глобални теми на социума. 

 

Спецификата на професията „дизайнер“ включва консорциум от области на познание, като изследване на човешките възприятия, тенденциите в изкуството и културата, овладяване на основните подходи за приложение на инструментариума за визуална комуникация. Учебната програма съдържа набор от теоретични, практически и технически дисциплини. Обхванати са специфичните области на графичния дизайн – Тотал дизайн, Плакат, Рекламен дизайн, Типография, Пространствен дизайн, Калиграфия, Хералдика, Фотография, 3D графика, Компютърни технологии и мултимедийно проектиране, Комбинаторика и др. Специалност „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ застъпва иновативни дисциплини, като: Теория и сюжети на компютърните игри, Основи на информатиката, Сценарий и сториборд, Дигитално рисуване, Интерактивен дизайн (UX design), Видео и Аудио обработка, Специални ефекти, Осветление в дигитална среда, Илюстрация и др. Студентите овладяват в детайли професионални умения, които им дават свободата да изразяват себе си, като висококвалифицирани и ерудирани творци – специалисти. Възлагат се задачи, включващи аналитично, творческо и асоциативно мислене, които разширяват и развиват творческия подход в дизайн проектирането. 

 

 

Придобитите знания и умения на завършилите специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ им позволяват да работят във всички аспекти на комуникационния дизайн. Това включва проектиране на корпоративна идентичност, печатни материали, опаковки, брандиране на интериорни и екстериорни обекти и др. Успешно се реализират в издателската индустрия – дизайн на книги, списания и вестници. Голяма част от тях се насочват към сферата на интерактивния дизайн, потребителски интерфейси, дизайн на компютърни  игри, уебсайтове, мобилни приложения, информационна графика за смарт устройства, кино и телевизия.

 

 

За поредна година Регионален етнографски музей – Пловдив кани на Великденска работилница в града под тепетата. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април (Лазаровден и Цветница) от 10 до 16 часа.

 

Гост ще бъде майстор Светла Ракшиева, която ще въведе участниците в изкуството на писането на яйца.

 

„Освен да си изрисувате собствено яйце, ще научите много нови неща за символиката му, за традициите и начините на боядисването и изписването му в различните страни и в България“, разказват организаторите.

 

Заниманието е подходящо за всички възрасти.

 

Такса за участие – 8.00 лв. Всички необходими материали са осигурени.

Живеещият в Германия Тодор Павлов чества 100- годишнината от рождението на баща си и своята 70-годишнина с изложбата  „Вдъхновения от случайността“ в любимия Пловдив

 

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита на 29 април в 18.00 часа в Дом на културата „Борис Христов“, фоайе, ет. 2. С нея ще бъдат отбелязани два важни юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Изложбата и авторите ще бъдат представени от Вихра Григорова. Откриването ще бъде съпроводено от музикална програма в съпровод на пиано Ирен Капеловска.

 

Коста Павлов е роден на 12.05.1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, творческият му път е свързан с Пловдив. Ученическите му и младежки години са трудни, усилни, пропити с много любов към труда, музиката, рисуването, които остават постоянен спътник в житейския му път. Любовта към родния Пирински край, познанията към природата, българските традиции, празници, обичаи, както и историческата тематика са ярко отразени в живописните му платна. Творбите му показват професионалната зрялост на един самобитен пловдивски художник, създал поетични картини – народни, разбираеми за всеки българин. Активен участник е в изложбите на Пловдивската група художници. Член на СБХ.

 

Тодор Павлов е роден на 07.07.1953 г. в София, но от 1955 г. семейството му се премества да живее в Пловдив.  От 1961-1968 г. посещава курсове по рисуване в Пионерския дом, под ръководството на пловдивския художник Иван Поповски. 

 

През месец май 1968 г. е първата му самостоятелна детска изложба в Профсъюзния дом на културата „Стефан Кираджиев“ днес – ДК „Борис Христов“. През 1970-1973 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. 

 

От 1980 г. живее със семейството си в Лайпциг, където посещава курсове по рисуване в Художествената академия, както и ателието на ректора, проф. Вернер Тюбке. 

 

От 1989 г. живее в Нойхаузен край Щутгарт. Има самостоятелни изложби в Германия, Франция, Австрия и България. 

 

Входът за изложбата е свободен! Експозицията може да бъде разгледана до 22 май.

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.  Манастирският комплекс се намира  в Стария град. Той бе изцяло възстановен и продължава да бъде поддържан със средства на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“, в което членуват съименници Димитровци – пловдивски бизнесмени, хора с различни професии, общественици. Изложбата е по повод 20 години от създаването на Сдружението и се състои от десет пана, които проследяват историята на църквата от първото ѝ изграждане, възкресяването ѝ от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по инициатива и със средства на сдружението „Свети Димитър“. Едно от паната е посветено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 г., което е притежание на Пловдивската народна библиотека. По време на официалното откриване на изложбата, безценното издание бе показано в специална витрина.

 

Изложбата бе открита от Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, инж. Димитър Георгиев – председател на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“, Почетен консул на Украйна в Пловдив и собственик на козметична компания „Роза Импекс“, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“.

 

Димитър Минев отправи специални благодарности към служителите на библиотеката, работили по създаването на изложбата: Кристина Михайлова – дизайнер и Елка Куманова – редактор на текстовете.  Д-р Петко Георгиев, главен библиотекар в отдел „Специални сбирки“ разказа историята на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие, което се пази от придобиването му от библиотеката през 1922 година в „Специални сбирки“.  Преди това, то е било притежание на църквата „Свети Димитър“. През всичките тези години е било без сребърния си обков, но тази година обковът му беше възстановен като дар от Бачковската света обител. Той бе донесен лично от игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий. Сглобяването на книжното тяло и сребърните елементи бе извършено в лабораторията за консервация и реставрация на НБ „Иван Вазов“.

 

Отбелязването на 20-годишнината на Сдружението се е състоя на 26 октомври 2023г. с празничен концерт, но идеята на изложбата е да разкаже за това какво е свършено до момента за този период, разказа инж. Димитър Георгиев.

 

„Избрахме по-трудния път  да се превърнем в главната движеща сила и така да подпомогнем възстановяването на манастирския комплекс „Свети Димитър“. Извървяхме целия път по проектиране, съгласувателни процедури, избор на изпълнител, на материали, контрол, всичко необходимо, за да стигнем до финала успешно“, разказа инж. Георгиев.

 

Основите на храма са положени преди 800 години, по времето на цар Иван Асен II. В сегашният си вид, църквата е осветена на 18 януари 1838 година. От 1922 до 1964 г. храмът е бил отдаден на Руската православна църква, след което е бил затворен – отварян само на храмовия му празник. По инициатива и със средства, събрани от Сдружение „Св. Димитър“, през 2004-2007 г. е извършен основен ремонт на храма, иконите от иконостаса са подменени с нови, като старите са също изложени. Храмът отново е отворен за всекидневни богослужения на Димитровден, 26 октомври 2007 година. Църквата е трикорабна базилика с притвор и постройки в двора, което дава основание да се смята, че е била част от манастирски комплекс. В двора на храма има параклис, посветен на свв. мъченици Кирик и Юлита, клисарница, дом за свещеника и аязмо. До момента за възстановяването и реставрацията на храма, иконостаса, аязмото и прицърковната къща в двора, сдружението е вложило над 750 000 лева, голяма част от които са лични дарения, както и средства от различни благотворителни инициативи – концерти, търгове на произведения на изкуството и др. Към храма има малка галерия, в която се излагат икони, дело на студенти от АМТИИ“Проф. Асен Диамандиев“.  

 

„Поздравявам ви и ви благодаря! Тази изложба, вашата дейност в тези 20 години, както и това, че изложбата се открива точно днес на 18 април –  Международния ден за опазване на паметниците на културата, трябва да ни напомня, че опазването на културното наследство е обща кауза – не само на общини, министерство, институции, ведомства, а и на гражданите. Факт е, че обществениците винаги сте имали много важна роля в историята на Пловдив. Пожелавам ви и през следващите 20 години да продължавате да сте така активни и да полагате усилия и сърце в опазването на наследството“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

 

„Димитровците за пореден път показаха, че будните пловдивчани милеят за града, за историята и остават за бъдещето. Пожелавам ви поне още 40 години да работите по съхраняването на такива ценни експонати и богатства. Вашето дело ще остане вовеки“, подчерта кметът на Централен Георги Стаменов.

 

На всяко от таблата в изложбата има поставен QR код, който отвежда до сайт с подробна информация. Разширен и обогатен вариант на изложбата ще бъде експониран през месец май като външна експозиция в Цар Симеоновата градина.

Българският роман "Море от мечти" излиза по книжарниците следващата седмица. Книгата е пълна с красиви български локации и ще се разпространя безплатно в българските училища и общности в чужбина.

"Надявам се "Море от мечти" да вдъхнови българи в чужбина да се върнат обратно. Както и хора от България да не заминават навън", разказва авторката Мари Робес.

 

Лека и многопластова, забавна и смислена, книгата ухае на лято и се чете на един дъх. Отвежда ни на любими български локации, оваляни в дъха на рози и песента на щурчета, и сменя пред нас като на калейдоскоп Капана в Пловдив, Албена, Несебър, Велека, Созопол, селца в Струмската долина. Политаме с балон над залива на Албена. Озовававаме се на цветните тераси на Ботаническата градина в Балчик. Улавяме дъха на Родопите и Рила. Разхождаме се по калдъръмените улички на Стария Пловдив. От страниците ни трогва българска песен, която напомня за Балкана и морето, за полет на чучулига и долина от рози. Гледаме звездите в мастилено небе над крепостта Калиакра. И на този фон се разказва историята. Виждаме България през погледа на двама чужденци. И през очите на възрастния български таксиметров шофьор Камен - някогашен учител, който не се отказва от мечтата си, въпреки натиска на битието.

 

 

 

 

С наближаването на горещото българско рок лято, се увеличава списъкът с имена за най-големия фестивал за рок музика у нас HILLS OF ROCK 2024. Част от програмата на 27 юли, Ден 3, стават легендарните Suicidal Tendencies, които ще излязат на сцената след вече обявените PAIN. Очаква се и потвърждение от хедлайнера на третия фестивален ден.

 

Мощни и автентични, пионерите на скейт хардкора, вече почти пет десетилетия владеят световната кросоувър сцена. Създадени в началото на 80-те в Лос Анджелис, Suicidal Tendencies са сред първите в тежкия звук, които успяват да пробият в ефира на музикалните телевизии, а най-емблематичното им парче – „Institutionalized“ се превръща в химн срещу системата на няколко поколения. Актуалният състав на бандата e на чудовищна супергрупа – оригиналните фронтмен Cyco Mike Muir и китарист Dean Pleasants, Ben Weinman – основателят и движеща креативна сила в The Dillinger Escape Plan, Tye Trujillo – син и достоен наследник на баса на баща си Rob Trujillo, който вече е свирил и с други гиганти, участващи на фестивала тази година - KoRn и Jay Weinberg, който преди да се присъедини към Suicidal Tendencies, е на барабаните в Slipknot.

 

Massive Wagons са откриващата банда на третия фестивален ден. Британската рок група, създадена през 2009, е популярна със своите енергични пънк изпълнения на живо и заразителни мелодии, които въпреки влиянията си от класическия рок, звучат модерно и актуално. В групата влизат Barry Mills, Adam Thistlethwaite, Alex Thistlethwaite, Stevie Holl и Adam 'Bowz' Bouskill. Имат издадени пет албума, а последният е от 2023 и се казва Welcome To The World.

 

Любими – класически и чисто нови, български артисти добавят към разнообразието на фестивала и правят групите на HILLS OF ROCK 2024 41 на брой към момента. Контрол, Last Hope, Expectations, Woomb, Владо Михайлов & Rewind и Терпентина са новите попълнения на сцените на „Строежа“ и „На Тъмно“ на Гребната база от 25 до 27 юли 2024.

 

Тридневни и еднодневни билети за фестивала има в мрежата на www.ticketstation.bg и в магазини На Тъмно.

 

HILLS OF ROCK 2024 във фейсбук е тук: https://fb.me/e/37c7fKVdF.

 

HILLS OF ROCK 2024 се организира от “Фест Тийм” ООД, част е от програмата „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

 

Клуб “Аптека за душата” при Народна библиотека „Иван Вазов“ и издателство “Лемур” канят пловдивчани и гостите на града на представяне на книгата „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева в Пловдив.

 

На 24. април (сряда) от 18:00 ч. ще се пренесем назад във времето и дълбоко в сърцето на Златна Добруджа с романизираната биография на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски. Представянето на книгата ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ и е отворено за всички почитатели на българската литература.

 

Гостите ще могат да научат повече за „Добруджанският феникс“ лично от авторката Стефка Станчева. В разговор с управителката на издателство „Лемур“ и представители на библиотеката, тя ще разкаже повече за процеса по създаване на книгата и за забележителната история на Яни Калиакренски.

 

В края на вечерта всеки желаещ ще може да си закупи книгата с автограф.

 

Повече за книгата и авторката

Стефка Станчева е родом от Каварна, но от много години живее и работи в София. Още от дете изпитва афинитет към книгите, затова съвсем естествено решава да учи библиография и библиотекознание, а след това продължава с българска филология, после с журналистика и педагогика. Дългогодишен преподавател по български език и литература, в свободното си време Стефка обича да пътува със семейството си, обича неповторимия шум на морето и умиротворението на планината. Споделя, че за нея те са прекрасен лек срещу забързания ритъм на силно ангажираното ежедневие. А освен това си има и един само неин спасителен бряг – вечер да се усамоти в любимия си кът вкъщи с хубава книга в ръка и тогава мигът се разтваря в блаженство.

 

„Добруджанският феникс“ е дебютният ѝ роман, който се основава на история за истински личности и събития.

 

Никоя земна сила не е в състояние да затрие духовното богатство на един народ.

 

Яни Хаджиянев – Калиакренски

 

Каварна, 1898 г. В дома на един от заможните и уважавани местни търговци се ражда син, но нищо не предвещава, че след време той ще се нареди сред най-силните гласове на Добруджа. Година след година отрудените добруджанци посяват и прибират златно жито, товарят и разтоварват препълнени кораби със стока, опъват тежки мрежи със сребристи риби. А младият Яни Хаджиянев расте, запленен от книгите, музиката и легендите. Но сърцето му се разкъсва между желанието да претвори тези истории на белия лист или на театралната сцена и тежестта на вменената му още с раждането отговорност към семейния занаят.

 

Когато тъмният облак на поредната нова власт надвисва над това райско място, всичко се променя сякаш за миг. И докато силните на деня си прехвърлят изстрадалото парче земя, Яни и неговите връстници учат, влюбват се, изграждат идеалите си и се изправят пред най-страшните години за родината си. Търсейки своята правда и своите причини да продължи напред, Яни открива и най-силното си оръжие – думите.

 

 

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към корените си, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

 

Очакваме ви на 24. април (сряда) от 18:00 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив!

Страница 1 от 2260

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…