Капана.БГ

Капана.БГ

Традиционен за Пловдив детски фестивал събира малки и големи на Бунарджика преди началото на учебната година

 

На 10-ти септември 2022 г. на хълм Бунарджика, гр. Пловдив ще се проведе третото издание на фестивала “С деца на тепе”. През месец юли организаторите от фондация “С деца на тепе” канят изложители, които да се включат в събитието, за да представят своите продукти и услуги, насочени към деца и подрастващи.

Целта на организаторите на събитието е популяризирането на град Пловдив и на всички структури в района, които допринасят за подобряване социалната среда за деца и подрастващи. Фестивалът е без комерсиална цел. Всеки изложител представя своите услуги чрез работилници и занимания за най-малките.

За кого е подходящо събитието?

Категория производители и организации от сферата на:

Продукти, услуги и дейности, насочени към деца и подрастващи.

Играчки и стоки за бебета и деца.

Козметика за майки и деца.

Работилници, детски школи.

Спортни клубове.

Музеи, галерии и други артистични и образователни организации с фокус подрастващи.

Фестивалът включва музикално-артистични изпълнения на живо, творчески и креативни работилници, зона за изложение; запознаване на децата с професиите и занаяти. Събитието е традиционно с вход свободен за посетители и се реализира с подкрепата на Община Пловдив и Район Централен – Община Пловдив.

Желаещите да се включат като изложител могат да се свържат с координаторите на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на 0893 320 114 - Румяна Киризиева (координатор събитие).

Фондация “С деца на тепе” е неправителствена, нерелигиозна и неполитическа организация, основана в град Пловдив. Основната цел на фондацията е да развива умения и знания сред подрастващите, чрез забавни и полезни активности в рамките на събития, форуми и онлайн инициативи. Първото издание на фестивала се състоя на 1 юни 2018 г. в парк Бунарджика под формата на празник по случай Деня на детето.

Поради големия интерес “Кино под звездите” - Пловдив 2022 продължава с две нови дати и локации:

 12 юли – парк „Красива България“, район Северен

 13 юли – парк „Каменица“, район Източен

 Припомняме, че „Кино под звездите“ започна на  17 юни, с продължителност до 11 юли!  Сега има две нови дати и локации. Кинопрожекциите ще се случат в любими пловдивски паркове и са напълно БЕЗПЛАТНИ.  Освен 8 локации във всички квартали на града – Небет тепе, Гребна база, парк Лаута, парк Белите брези,   парк Розариум, лятно кино Данов хълм, Ротари парк Тракия и Младежки хълм , новите две – парк „Красива България“ и парк „Каменица“ ще станат киносалони под звездите с  безплатни прожекции на  любими български и чужестранни филми.

 Всички прожекции на пълнометражните филми ще са предшествани от късометражни филми. Началният час на прожекциите е 21:00 часа. Можете да си носите по нещо удобно за сядане (въпреки, че осигуряваме и седящи места, те често свършват) и нещо против комари.

 Пълна програма със заглавия и информация за филмите ще намерите на интернет сайта kinopodzvezdite.com и във фейсбук.

  „Кино под звездите“ се финансира от община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

 

 

Камерна сцена Пловдив представя „SoundTracks“- концерт на Костас Магинас – китара, лупове, ефект, семпли и Росен Захариев – Роко  тромпет, перкусии. Събитието ще се състои на 15 юли 2022 г., петък, от 20.00 часа в Culture Hotspot Milcho Leviev (къщата на Иван Черноземски на ул Цанко Лавренов № 5 в Стария град.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Китаристът Костас Магинас, един от най-признатите гръцки музиканти, е чест гост на европейската сцена със собствени проекти и редица бележити музиканти като Лий Кониц, Дик Грифин, Арк Търнър, Трилок Гурту, Рик Маргица, Дейвид Шнитър, Грейг Бейли, Сам Нюсъм, Роб Диксън, Роберто Гато, Розарио Гулиани, Марк Ейбрамс,Алекс Фостър, Данило Ри, Лари Вучкович, Стьепко Гут, Кийт Коупланд, Джакубу Грифин, Бенджамин Хенок, Оливие Гато, Милчо Левиев, Николас Симион и др.

Още за Костас Магинас в podtepeto.com

 

 

За втора поредна година ще се проведе Фестивалът на изкуствата Копривщица от 19 до 24 юли 2022г в град Копривщица. След големият успех на първото издание, което за петте фестивални дни, въпреки неблагоприятните климатични условия, беше посетено от около 10000 души, идеолозите и основните двигатели на този проект – Александрина Пендачанска, Хилда Казасян и Найо Тицин продължават упорито с работата по изграждането на фестивала като традиционно и емблематично събитие за региона.  Програмата и тази година ще включва концерти и спектакли на някои от най-успешните български артисти и изпълнители от различни музикални жанрове,  кино прожекции на селекция от програмата на Филмовия фестивал за документални филми за изкуство „Мастер оф арт“, майсторски клас на Александрина Пендачанска и програма за деца.  Фестивалът се организира с подкрепата на Община Копривщица, от Фондация „Мастер оф арт“, със съдействието на Хилда Казасян и Александрина Пендачанска.

В рамките на пет дни ще се проведат концерти и спектакли на откритата сцена в центъра на града, която разполага с пространство за публика от около 1500 души, а кино прожекциите и детската програма – в залата на читалището, където има 180 седящи места.

В програмата тази година са включени концерти на: Стефан Вълдобрев и  Обичайните заподозрени, Теодосий Спасов и Борислав Йоцов, Веско Ешкенази, Хилда Казасян заедно с най-изявените български джаз музиканти – Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, Михаил Йосифов, със специалното участие на Васил Петров и Теодосий Спасов и група АКАГА.  В три от вечерите на сцената ще бъде и пълният състав на Плевенска филхармония. Театрални спектакли ще представят Снежина Петрова и Александра Сърчаджиева.

 

Възможностите и потенциалът на Копривщица са огромни. Те биха могли да се развият още по-пълноценно, като допринесат, както за туризма, така и за културното развитие на града и региона, да възстановят ролята ѝ на живо, културно средище,  притегателен център за творци и публика от цялата страна, а защо не и от чужбина. Целта е – в този забележителен със своята история и природа град, да бъдат привлечени най-талантливите български артисти, а Фестивалът на изкуствата „Мастер оф арт“ Копривщица да се превърне в устойчива, многогодишна традиция от национално значение.

Амбицията ни е Фестивалът на изкуствата „Мастер оф арт“ Копривщица да се развие и в следващите години да се обогати с още концерти, театрални постановки, пленери, изложби, майсторски класове, литературни четения и съпътстващи събития с българско и международно участие, като целта е да се превърне в ежегодна, дългосрочна традиция.  Очакваме географското положение, историческата памет и природната красота на Копривщица, съчетани с богата културна програма, артисти, музиканти и изпълнители от световна класа, която  фестивалът предлага, да привлекат публика от всички възрастови групи, както от България, така и от чужбина. Убедени сме, че този проект ще съживи артистичния дух и културния живот в Копривщица и региона и ще се превърне в културно събитие от обществено значение за цялата страна.

Програма на Фестивалът на изкуствата Копривщица 2022г.

19.07.2022

19:00ч. Белослава – Белослава празнува двадесет и две години на сцената

21:30ч. Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени

20.07.2022

19:00 ч. Теодосий Спасов Vs Борислав Йоцов и Плевенска филхармония

 

21:30 ч. НА ЖИВО – моноспектакъл на Александра Сърчаджиева

21.07.2022

19:00 ч. В СВЕТА НА МУЗИКАТА – Веско Ешкенази, Вероника Тодорова и Плевенска филхармония

21:30 ч. „Една българка“ – моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов

22.07.2022

 

21:00ч. СВЕТОВНОТО КИНО В МУЗИКА – Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров и Плевенска филхармония

23.07.2022

 

21:00 ч. АКАГА и приятели

Седмица на съвременното изкуство, организирана от сдружение „Изкуство днес“ – Пловдив, е една от водещите инициативи в България, която представя съвременно изкуство от България и чужбина под формата на ежегодни кураторски изложби. Началото е поставено през 1995 г., като повечето от изданията й се провеждат в сградата на Баня Старинна, Пловдив. От няколко години сградата е затворена за реконструкция и затова екипът на „Изкуство днес” променя формата на Седмицата в изложба в градска среда.

 За куратор на 27-то издание на Седмицата е поканена Галина Димитрова-Димова. Темата на изложбата е „Тежестта на съществуването“, която е инспирирана от книгата на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”.

 

 Темата се занимава с желанията и копнежите на съвременните хора, но също и с отговорностите и зависимостите, които те пораждат. В основата на концепцията на изложбата са заложени антагонизмите: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и пасивност.

 

 Вижте още за събитието е podtepeto.com

Легендата за Орфей и Евридика върна в миналото повече от 4000 зрители, дошли на Античния театър, за да гледат едноименната опера на Глук, поставена от световноизвестния режисьор, сценограф и хореограф Стефано Пода в рамките на фестивала Opera Open 2022.

След като спектакълът се превърна в един от основните акценти на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и предизвика интерес в световните оперни среди – и тази година "Орфей и Евридика"  бе посетен  от чуждестранни журналисти, мениджъри на опери и театри, продуценти от Италия и Нидерландия,  международна оперна публика, включваща туристически групи и известни имена от българската политическа и културна сцена.

Датата на спектакъла съвпадна с рождението на композитора Кристоф Глук, който е роден на 2ри юли през 1714г.

Спектакълът е създаден специално за Античния театър по идея на Опера Пловдив да свърже античността със съвремието. Стефано Пода, вдъхновен от богатото наследство на тракийските земи, пресъздава митологичните сцени със съдействието на екип за специални ефекти. Вода, огън и пясък на античната сцена заедно с песенния разказ на легендата и танца пренесоха зрителите в древността.

"Орфей и Евридика" е първата от "реформаторските" опери на Глук, с които  композиторът, фокусирайки се върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

Ролята на Орфей бе изпълнена от италианеца Антонио Джованини - един от най-рядко срещаните оперни гласове - контратенор. В ролята на Евридика бе Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска.  Амур (Любовта) е солистката на Опера Пловдив Вера Гиргинова.  Диригент на оркестъра бе Лучано Ди Мартино, концертмайстор – Виеслав Новак.

 

"ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА" - Глук

Диригент - Лучано Ди Мартино

Режисьор, художник и хореограф - Стефано Пода

Диригент на хора - Драгомир Йосифов

Речитативи - Йосиф Герджиков

Асистент режисьор - Паоло Чеи

Репетитор на балета - Петя Димова

Концертмайстор - Виеслав Новак

Солисти - Антонио Джованини - Италия, Мария Радоева, Вера Гиргинова

Помощник-режисьори - Дима Димитрова, Тодорка Митковска, Ваня Далийска, Мая Лачева, Андрея Мирчев

Помощник-сценограф - Гергана Мантарлиева

Ръководители технически служби и ателиета, логистика - Петър Матански, Калин Ананиев, Иван Иванов, Илия Киряков, Иван Карев

ХОР, БАЛЕТ И ОРКЕСТЪР НА ОПЕРА ПЛОВДИВ

В спектакъла участват студенти от New Bulgarian University с финансовата подкрепа на централен фонд за стратегическо развитие на НБУ

Opera Open 2022 е част от прогrама 'Наследство II" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC

Фoтограф - Александър Богдан Томпсън

 

От 7 до 11 юли 2022 г. в Пловдив ще се проведе второто издание на Международния младежки фестивал на акварела, организиран от Международно акварелно общество – България ( IWS - Bulgaria) с куратор Селма Тодорова.

Тази година домакин на изложбите с повече 160 селектирани творби е Градска художестевна галерия с две свои експозиционни прострнства.

На 7 юли (четвъртък) в 18:00 ч. в Галерия „Капана” (ул. „Райко Даскалов“) ще се открие чуждестранната изложба. Международно жури в състав: Али Абас - Пакистан, Джансен Чоу - Малайзия, Миран Ким - Корея, Николас Лопес - Перу и Ричард Чао – Австралия селектира 120 автори на възраст от 14 до 35 години от 20 държави. 34-ма са номинирани, а сред тях 16 са наградени. Всички отличени автори, ще бъдат оповестени на тържествена церемония, на която ще бъде представен и каталогът от събитието.

На 8 юли (петък) в 18:00 ч. в Залите за временни експозиции (ул. “Княз Александър I” №15) ще се открие съпътстваща изложба „Майстори на акварела в България”, посветена на 10 годишнината на IWS GLOBE.

И двете изложби ще продължат до 26 юли 2022 г.

През дните на фестивала в галерия „Капана” ще се проведат демонстрации на майстори и млади художници - на живо и на запис специално за събитието от различни краища на света.

Предстои колективно рисуване на 20-метров акварел на открито в двора Националнатахудожествена галерия „Цанко Лавренов”. Гостите на фестивала ще рисуват на различни места в града.

 

МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ НА АКВАРЕЛА - Пловдив, е уникално международно събитие на всеки три години, което се провежда от МЕЖДУНАРОДНО АКВАРЕЛНО ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ ( IWS - Bulgaria) с куратор Селма Тодорова.

 Форумът предхожда III Международно триенале „Духът на Акварела” – Варна, 2022, организирано също от IWS – Bulgaria. Първото издание се проведе през 2019 г. при изключителен успех.

 

Страница 1 от 2063

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…