Галерия ХебросАрт има удоволствие да Ви покани на изложба живопис на Ирина Желязкова на 29 януари, четвъртък от 18ч.

Ирина Желязкова е родена в Пазарджик и израства в среда на художници. Баща и е Председател на Общински съвет за култура в края на 70-те и началото на 80-те години и срещата и и познанството и с творци от Пазарджик и страната играе голяма роля в бъдещето и на художник. 

Завършва Институт за живи Езици в гр. Тунис, Тунис. Екзотичната тунизийска култура много често оживява в нейните творби.

Изобразителното изкуство е нейно хоби, но има няколко реализирани общи изложби в София.

Нейни картини са собственост на колекционери в Америка, Англия, Германия и най-вече в България

Ирина Желязкова е непознато за пловдивския зрител име, от една страна защото изложбата й е дебютна самостоятелна изява, а от друга защото е резултат на любителски творчески импулс на дамата, с професионална подготовка в сферата на лингвистиката. Може би именно владеенето на езици предизвиква сюжетната особеност на живописните й творби и оказва влияние на колорита във всяка една от тях. Авторката оформя поредици от творби със сходна сюжетна характеристика, добавя стилови специфики и индивидуална цветова гама, боравейки със средствата на живописта като литератор със словото и подсъзнателно класифицирайки резултата като лирика, епос или драма. Тя е разказвачът и нейна е волята да ни срещне с приказен тропически тукан или с полярна сова пред въображаемата стълба към небето, да ни предложи статични симетрични натюрморти като монументални алафранги, да ни облъхне с огненото дихание на пустинята в сюжетите от Тунис или чисто по женски просто да хвърли зрителя сред цветята. Като всички прохождащи в изкуството тя е безкрайно любопитна и развълнувана от всеки сюжет, а липсата на рутина успешно се компенсира от чистата радост, с която подхожда към процеса на сътворяването. Радост, граничеща с ликуване, което заразява и зрителя.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…