Културен център "Бялата къща" има удоволствието да Ви покани на откриването на съвместната изложба на дамите Милена Бочукова и Моника Романска този петък (15.05) от 18:00 часа.
Милена Бочукова - През 1986г. завършва факултета за Изящни Изкуства на Университет “Св. Св. Кирил & Методий”, Велико Търново – специалност Скулптура и Педагогика на Изобразителното Изкуство при проф. Н. Маров.
Награди:
2008г. Номинация за скулптура в национална изложба на Allianz България
2006г. Годишна награда на Градска Художествена Галерия – Пловдив
Милена е член на:
ДПХ от 1986г.
Творческо обединение „26-5” от 1999
СБХ от 2005г.
Нейни творби са собственост на Градска художествена галерия – Пловдив и частни колекционери в България, Германия, Франция, Русия, Чехия, Швеция, Англия, Австрия и др.


Моника Романска - Художничката Моника Роменска е родена в Пловдив през 1958 г., където живее и работи. Завършила е графика в НХА през 1983 г., след което специализира в Лайпциг.
Началото на творческия й път е свързано с група “Ръб”, Моника Роменска е художничка от пловдивската група „Ръб”.
Група „Ръб” е основана в Пловдив от група съмишленици, сред които са още Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски и др. “Ръб” е едно от първите неформални творчески обединения у нас, създадено през средата на 80-те.
В Пловдив Моника Роменска ръководи галерията “Работа с хартия” и е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в старата градска баня. Работи в областта на графиката, живописта, артистичната книга и инсталацията. Участва във всички по-големи изложби на съвременно българско изкуство у нас и в чужбина.
Една от интерсните инсталации - “От 1 до 30”, представя и едноименната арт книга, създадена в сътрудничество с швейцарската фотографка Регула Михел. Книгата включва текстове на художничката, свързани с всеки един ден от месеца, придружени от фотоси.
Художничката бе и сред участниците на пленера “Въображаемият български храм”, който се проведе на Аладжа манастир по идея и проект на Пламена Рачева.
През пролетта на 2010 г. Моника Роменска посещава като резидент Cite Internationale des Arts в Париж. Впечатленията от престоя я вдъхновяват да направи една изложба - от и за Париж, базирана на нейни фотографии - гледни точки и отражения, без допълнителна обработка. Това е така нареченият Fine Art Print върху ръчна графична хартия, същата която използва при печатането на графичните си работи.
Моника Роменска има многобройни участия в международни изложби и форуми на графиката, изложби и акции с Група "Ръб", множество самостоятелни изложби и участия в кураторски проекти в България и в чужбина.

Член на Съюза на българските художници.
Член-основател на Дружество на пловдивските художници – 1990 г.
Работи в областта на изящната графика, хартията, обекта и инсталацията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…