Паулина Александрова

 

Изложбата „Кучка и котарак” събра близо 40 човека, които се насладиха на изумителните картини на творческия тандем Мария Джакович и Димитър Грозданов. Тяхната възрастова разлика от 30 години, не пролича по никакъв начин в творбите, защото по талант сръбската художничка е достигнала своя ментор и съмишленик.

 Преди няколко лета двамата се срещат на симпозиум в Република Хърватска. Там Димитър Грозданов забелязва големия потенциал на младата художничка. Кани я в Оряхово. Организира няколко нейни изложби, а не след дълго започват да представят изкуството си съвместно.

 Мария Джакович не беше на изложбата, тъй като не е в България, но нейното творческо присъствие силно се усещаше. Тя е авторът на поредицата от картини на котки, като някои от тях бяха съвсем малки, а други достигаха до два метра.  Творбите й отпращаха към Египет, мистиката и еротичното.

 За разлика от нея Димитър Грозданов  представи композицията си от картини на кучета. Това са всъщност неговите домашни любимци, които са неизменна част от живота му.  Общото между хората и кучетата намирам в безграничната и всеотдайна любов, обяснява той, сякаш кучетата са останали в онзи първи период от развитието на човека, когато той е бил първичен и честен. За мен мастифите притежават по-висок морал от нас. Тяхната любов е най-чистата и всеотдайна.   Това може би е и основната разлика между мен и Мария Джакович. Аз съм идеалист и винаги положително настроен човек, а тя носи противоречието и драматизма на една тъмна епоха. Тя е пропила в себе си негативите от  войната в Босна, където е родена. В котките, които рисува има лека агресия, древен монументализъм и нещо грубо еротично. Те повече отговарят на нейната същност и виждания за света. Тя е известна със своя експресионистичен подход, а аз съм си прост реалист. Няма как да изобразиш едно куче негативно и една котка положително, допълва Грозданов.

 След речта на художника, той бе поздравен от студио Панта Рей, които изпълниха танц, отпращащ към женското начало. Димитър Грозданов от своя страна, като истински кавалер, подари букети на момичетата.

Изложбата „Кучка и котарак” е част от проекта на галериста Антония Димитрова "Балкански резонанс". Тя ще продължи до 31.07.2013г.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…