Книгата на Даниела Найберг „Под бомбетата на дърветата“ (поезия) ще бъде представена на 11 октомври – петък, от 18:00 ч. в Народна библиотека „Иван Вазов“. Книгата е издание на ИК „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.

 

Модератор на срещата, която ще се състои в читалня „Акад. Петър Динеков“ на Библиотеката, ще е Азиз Назми Шакир-Таш.

 

За стихосбирката:

 

„Поезията на Даниела Найберг предлага деликатни отражения – на времена и пространства. Поезия, която наблюдава света с тиха, утешителна вдълбоченост. Но няма как да бъде измамен погледът на този, който е изкатерил планината. Защото е вдишал от същността ѝ. Тези стихотворения знаят за трансцендентното, тихомълком спотайващо се наоколо ни – шума на вълните, параклиса, чая, снега, улиците без изход, децата. Всичко е знак.“

 

Ина Иванова

 

За авторката:

 

Даниела Найберг е с докторска степен по етнохореология от Института за изследване на изкуствата – БАН. Възпитаник е на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва българска филология, философия и културология (1988–1997 г.). Специализира фолклористика. Пише статии, есета и стихотворения. Основател е на „Глаголницата“– Обществото за поезия и литературна проза при Българския културен център в Сиатъл. Носител е на наградата на BgFACE (Bulgarian Foundation for Arts, Culture, and Education) – статуетка на скулптура Брони Ликоманов за популяризиране на българския език, литература и култура в САЩ (2022).

Интернет страница: https://danielanyberg.com

 

За модератора:

 

Азиз Назми Шакир-Таш е с докторска степен по История на науките в Истанбулския университет. Повече от двадесет години работи в университетите „Сабанджъ“, „Богазичи“ (бившият „Роберт Колеж“) и „Окан“ в Истанбул, след което се завръща трайно в София – в катедра „Арабистика и семитология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Негови творби са превеждани на английски, хърватски, унгарски, арабски, руски, турски и малайски език.

Участва в десетки международни поетически фестивали. Ментор е в семинари по творческо писане. Съосновател и изпълнителен редактор на двуезичното тримесечното пловдивско списание за литература, изкуство и култура „Небет тепе“ / „Nöbettepe“ (2018–2024 г.). Член на Съюза на преводачите в България, секция „Превод на художествена литература“.

 

Даниела Найберг и Азиз Назми Шакир-Таш са участници в КУЛТУРЕН СЕМИНАР „НЕПОЗНАТИТЕ“, който ще се проведе на 12 и 13 октомври в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…