Литературен фестивал Пловдив чете Литературен, салон Spirt & Spirit, издателство Жанет 45 и клуб Петното на Роршах Ви канят на среща разговор с Митко Новков.

 

Модератор: Александър Секулов

 

15 октомври 2024, вторник, 19:00клуб Петното на Роршах, Пловдив ул. Йоаким Груев 36вход свободен

 

––-

 

„Есетата в тази книга са публикувани на различни места и за пръв път се оказват събрани заедно. Смисълът на това събиране е да зазвучат в хор, но всяко с индивидуален глас – надявам се верен, надявам се красив, надявам се омайващ. Свързващото между тях е желанието да се погледнат по нов, неочакван начин иначе добре познати културни, исторически, литературни реалии; различието е в начина, по който го правят – едни са леко предизвикателни, други – малко озадачени, трети – питащи и отговарящи. Но всички са писани без престореност и апатия; откровени са и честни.“, казва авторът.

––––

„Събраните в тази книга културологични и литературоведски есета стъпват върху впечатляваща начетеност и от тях читателят може да научи много. Но те са най-вече резултата от едно нестихващо любопитство към хуманитарното знание, от дръзко вглеждане под повърхността на познатото, от способността на автора да вижда неподозирани връзки между нещата и неочакван смисъл в детайлите. Есетата в тази книга откриват своите сюжети на интелектуално търсачество в широкото пространство от Античността до съвременността, от митологията до съвременната литература, и при това ги разказва интригуващо. Изключително интригуващо.“

Ани Бурова

––––

Митко Новков е роден на 25 юли 1961 в село Бързия, община Берковица. Завършва висше образование в СУ, психология и философия.

 

Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Преподавател в Департамент „Медии и комуникация“ в НБУ, главен драматург на програма „Христо Ботев“ на БНР, автор и водещ на предаването „Премълчаната история“ на същата програма. „Вслушвания. Една дузина избрани есета“ е десетата му поред книга. Автор е на книги с литературна критика, медийна критика, есета по картини, западно-източни коани, разговори с Георги Каприев и с чужди българисти, преводачи от български.

 

Колумнист в Портал „Култура“ и наблюдател на сп. „Съвременник“. Член на УС на Сдружение „Маргиналия“, главен секретар на Сдружение на български писатели.

 

Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/6NTniq4XE.

 

Програмата на Литературен салон Spirt&Spirit за октомври:

 

Събитието е част от програмата на Пловдив чете 2024 I ЕСЕН и културния календар на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…