„Пианото и пианиста - една почти любовна история“ наистина е книга за пианото, музиката и за свещенодействието между изпълнител и инструмент.

Снежана Симеонова е професор по пиано в АМТИИ. Тя е концертирала и водила майсторски класове по пиано в Полша, Италия, Швеция, Дания, Испания, Финландия, Китай и други страни. Тайните на любовта между пианото и пианиста е разкривала дълго, задълбочено и емоционално, за да достигне по свой път до истината на големия канадски пианист на 20 век Глен Гулд, чиято основополагаща мисъл стои на първата страница: “Изпълнението на пиано не е схватка, то е любовна история“.

Какво ни подсказва Снежана Симеонова да очакваме от нейната книга? Според нея писаното има мисията „преди всичко – да провокира въображението, да разкрие огромната му роля в изграждането ни като артисти, музиканти и инструменталисти“. И още - да осветли „един по-особен подход към взаимоотношенията между пианиста и пианото, към проблемите и удовлетворението, възникващи в резултат на това „обвързване“.

А какво казват за книгата музиканти от различни краища на света? Ето част от мненията:

„Задълбочено вникване в проблемите, въздействащ стил на изразяване, забавни рисунки, които илюстрират част от текстовете - всичко това прави книгата възхитително допълнение към всичко казано досега по засегнатите теми“. Думите са на пианиста и композитора професор Енрике Гонзалес-Медина от Мексико.

Професор Сю Джинлан от Пекин, Китай е още по-емоционална в изказването си: „Уникална книга, написана от ярък музикант… Дълбокото разбиране на музиката, горещият темперамент на Снежана - те заразяват студентите, въздействат върху тяхната интерпретация, правят я по-жива, по-истинска, близка до сърцата.“                                       

И концертмайсторът на Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон - цигуларят Васко Василев, също категоричен: „Много жива и въздействаща книга. Ярките въображение, духовност, оригиналност на написаното от Снежана предизвикват всеки изпълнител да проникне по-дълбоко във великите тайни на музиката и да ги разкрие по много човешки начин.“

Изданието на „Летера“ е едно изящно книжно тяло, за което принос имат чудесното цялостно оформление, илюстрациите, ефектните цветни детайли и визуални акценти на художничката доц. Весела Статкова. Това е още едно красноречиво доказателство за тесните връзки между различните изкуства в АМТИИ, изразени чрез творческата колаборация между два от факултетите - „Музикална педагогика“ и „Изобразителни изкуства“.

Рядко се случва с еднакво любопитство да държиш, разглеждаш и четеш една книга и сетивата да се радват ведно. Името на това удоволствие е книгата на Снежана Симеонова: „Пианото и пианиста - една почти любовна история“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…