Как да кажем много неща с малко думи? Това ще ви обясни Надя Захариева

"Чудо" е сборник със 17 разказа, които ще ви разсмеят, ще ви разплачат, ще ви накарат да мечтаете и кипят от такова живо очарование, че със сигурност ще искате да ги споделите с някого. Дебютът на книжния сборник ще се състои на 24-ти ноември, от 19:00 часа в бирария „Котка и Мишка”. Икономист по образование и разказвач по призвание, Надя Захариева е от онези писатели, които умеят да казват много неща с малко думи. "Чудо"не е първата й книга, предхожда я друг сборник, озаглавен "Чат@разкази". Творбите й са публикувани в сайта WhyBulgaria, в списанията "Granta България" и "Vagabond", но ако досега не сте попадали на разказите й, със сигурност ще останете приятно изненадани. Очарованието на "Чудо" се дължи до голяма степен на разнообразието от теми, епохи, герои и случки в историите, събрани в книгата. Истории, пълни с мънички лични чудеса. "Чудо" приковава вниманието още с първите си страници, предлагайки една изненадващо различна и определено оригинална гледна точка към теми, многократно експлоатирани в българската (а и не само) литература. "Бдинци, лъвове, титани" е разказ за сръбско-българската война, описана през погледа на жените, които са принудени да бягат от вражеските войски, изоставяйки домовете си. Освен това е и разказ за силата, от която се нуждаем, за да запазим добротата си въпреки трудностите.

Разказът, дал заглавието си на целия е сборник, до известна степен прехвърля същата тема в съвременността. В него един ексцентричен старец всяка вечер очаква своето чудо, стиснал изкуствена роза в ръка, застанал в центъра на един площад, който със сигурност ще познаете по описанието, макар името му да не се споменава никъде. Отказал да повярва, че чудеса няма, той ще направи своето непоискано добро, помагайки на проблемно дете. Някои от персонажите на Надя Захариева притежават заразителен оптимизъм, други са плашещо студенокръвни, но никога не са черно-бели. Никога не са само добри или само лоши и именно това ги прави истински.

Тяхната пълнокръвност пък е причината разказите в сборника да са толкова въздействащи, а книгата да се чете неусетно, история след история. Всеки финал, без значение дали сте го предусетили, или ви е изненадал, оставя чувство на удовлетвореност и едновременно с това подклажда желанието да прочетете следващия разказ. Независимо дали са смешно-тъжни като "Десен в райе" и "Театър "Покойника", или са просто забавни като "Краводер" и "Неделя следобед", разказите на Надя Захариева са емоционално заредени, но ни провокират и да се замислим. В тях се преплитат носталгия и ирония, кипи многообразие от стилове и жанрове, а героите им са храбреци и наивници, мечтатели и неудачници. Седемнайсетте разказа в "Чудо" завладяват със своята находчивост, жизненост и самобитност, а ние сме убедени, че всеки читател, докоснал се до книгата, ще открие сред историите в нея поне една, която сякаш е писана точно за него.

Не забравяйте, ще ви очакваме точно в 19 часа на 24-ти ноември в „Котка и Мишка”.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…