Една от най-забележителните фигури на съвременната португалска проза ще се срещне с прекрасната пловдивска публика на 24 май от 17:00 ч. в галерия Arsenal of Art!

Спряган като „португалския Кафка”, приветстван от творци като Жозе Сарамаго и Алберто Мангел, Гонсало М. Тавареш пристига у нас по повод българското издание на епическата поема „Пътуване до Индия“ – предизвикателна „епопея на разочарованието”, вдъхновена от „Лузиадите” на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш. Преводът е на Даринка Кирчева.

Тавареш става известен с оригиналната си, новаторска визия, с която свойски преобръща и преобразява нашия делник, превръщайки го – като един ироничен еквилибрист – в магическа сцена, „съчетаваща геометрията и хладнокръвното бълнуване”. Определян като един от най-изобретателните и амбициозни португалски писатели от по-младото поколение, Тавареш е автор на поезия, романи, пиеси, есеистични сборници и книги за деца. „Йерусалим” и „Пътуване до Индия” са преведени в близо 50 страни и са удостоени с множество национални и международни отличия.

„Пътуване до Индия“ пародира каноничното пътуване на Запада в търсене на мъдрост и забрава. По думите на Едуардо Лоренсо, автор на предговора на тази уникална творба, тя представлява иронично прекосяване на митологични пространства, дирене на обетованата земя за душата, където един бездушен Запад си представя, че ще се върне, докато не открие, че и нейните „гуру“ са най-обикновени и съмнителни продавачи на илюзии като всички останали.

Не пропускайте изключителната възможност да се запознаете с Гонсало М. Тавареш, един от най-бляскавите умове на съвременна литературна Европа!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…