Зам.-министърът на културата в Хърватия Берислав Шипуш ще дирижира пловдивските симфоници на 5 декември в Концертна зала от 19 часа. Той е композитор и диригент със световна слава - основател и артистичен директор е на Музикалното бианале в Загреб, работил е като диригент на балетните постановки в Ла Скала, професор е по композиция в Музикалната академия в Загреб.

В третия концерт от поредицата „Шедьоври на симфонизма” ще прозвучат Адажио за струнни от Берислав Шипуш и Симфония 1 от Чайковски.
В програмата е включена и премиерната творба на Георги Арнаудов - „Ex Machina“, Концерт за две пиана, чембало и оркестър (2014). Композиторът е Доктор по Музикознание и музикално изкуство. Автор е на редица симфонични творби, камерна и солова – инструментална, вокална и клавирна музика, сценични творби, театрална и филмова музика. От 1984 г. е преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ – София а от 2000 г. е редовен преподавател по композиция в Департамент „Музика“ Нов български университет. Неговото произведение с метафорично заглавие „Ex Machina“ е вдъхновено от визуални инсталации, които авторът описва като „Ми(с)тичност потопена в море от машини, устройства, апарати, автоматизирани приспособления, уреди, инструменти, зъбчати колела – атрибути на паралелната индустриална реалност, която от няколко столетия регулира изцяло нашето съзнание и модели на мислене.”

За изпълнението на „Ex Machina“, Концерт за две пиана, чембало и оркестър в Пловдив пристига световноизвестната пианистка и педагожка проф. Милена Моллова. Тя ще се качи на сцената със свои даровити ученици - Калия Калчева, която е носител на първа награда на Международния конкурс "Млади виртуози" 2014 и Анжела Тодорова, която посещава майсторски класове по пиано в рамките на “Internationale Orpheus Musikakademie” във Виена, където изнася концерти през 2013 и 2014 г.

Билети се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…