200 музиканти от Пловдивска опера ще изпълнят грандиозния „Реквием” от Верди на 3 април (петък) от 19 часа. Сцената в Дом на културата в Пловдив едвам ще побере огромния оркестър и целия хор за Великденския концерт.  Диригент е маесто Диан Чобанов, а солисти са Таня Иванова, Елена Чавдарова, Ивайло Михайлов и Пламен Кумпиков.

"Това е музика, която навлиза в сърцето и разтърсва душата. Нищо чудно да надживее оперите му", пише Бърнард Шоу за великата творба на корифея. Верди я създава в чест и памет на Росини. В началото идеята е най-добрите композитори на онова време да се обединят и да напишат траурна меса за годишнината от смъртта на Росини. Хвърлят жребий и на Верди се пада заключителната част - Libera me. Това се случва през ноември на 1869 година, а произведението остава на хартия.

През 1873-а умира знаменитият писател Алесандро Мандзони ("Годениците"), пред когото Верди се прекланя още от младежките си години, считайки го за "образец на добродетелта и патриотизма". Музикантът решава отново да се захване с реквиема и го завършва на 10 април 1874 година. Първото му изпълнение е в миланската катедрала "Сан Марко", диригент е самият Верди. Няколко дни по-късно феноменалната партитура гръмва и в "Ла скала".
Билети за „Реквием” от Верди се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…