КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ ПРЕДСТАВЯ:

„КОНЦЕРТ ЗА 20 СТРУНИ И ХУДОЖНИК“

С любими теми от класическата музика и самостоятелна изложба на свои картини цигуларят Мичо Димитров ще отпразнува рожденния си ден в Радио Пловдив  

Какво става, когато един именит цигулар реши да хване четката? Отвъд музиката ни отвежда заключителният концерт от пролетния цикъл на „Камерна сцена Пловдив“ на 20 май от 19.00 часа в Радио Пловдив.

ТРОЕН ПРАЗНИК

В „Концерт за 20 струни и художник“ виртуозът Мичо Димитров ще свири популярни класически теми и ще покаже последните си картини. На сцената с него ще бъдат Виктория Каридова – цигулка, Добрина Николова – цигулка,Татяна Филипова – виола,  Антонина Юрганджиева – чело, и Петър Салчев – вокал, а платната му ще бъдат изложени във фоайето на Радиото, където маестрото ще вдигне наздравица и за още един повод – рожденния си ден, който е на същата дата.

ЗА СТРУНИТЕ И ЦВЕТОВЕТЕ

Стремежът ми е да разчупя традиционния формат цигулка – пиано и да представя безсмъртни квартетни произведения от Хайдн, Моцарт, Менделсон, любими пиеси от Бах, Бетовен, Бийтълс, Скот Джоплин. Ще музицирам с младите и талантливи колежки от Държавна опера - Пловдив , стремим се да покажем красотата на класическата музика и да увлечем по нея и младежка аудитория, обяснява Мичо Димитров. 

Освен брилянтен цигулар, Мичо изявява артистични заложби и като художник. От 2012 г. насам е реализирал множество самостоятелни изложби и участия в съвместни експозиции в България и Холандия.

Рисуването ми дава свободата, която класическите партитури не позволяват, казва маестрото. На платната му оживяват пловдивски църкви и знакови къщи, греят сините кубета на гръцки островни храмове, както и алеите с вековни кестени в Холандия. Някои от картините му напомнят абстрактни видения от тайни африкански и карибски култове.

За първи път в музикалната си кариера маестрото ще говори между отделните изпълнения, по примера на джазовите музиканти. Мисля, че класическата музика може много да спечели от непосредствения контакт с публиката. Ще разкажа любопитни истории, свързани с всяка от представените пиеси, открехва завесата маестрото.

„Концерт за 20 струни и художник“ е заключителният от пролетния, четвърти сезон на „Камерна сцена Пловдив“. Проектът се финансира от Община Пловдив и фирма „Пътища Пловдив“ АД.

ВИЗИТКА

Мичо Димитров е роден в Пловдив. На 10-годишна възраст печели  първа награда на международния конкурс „Ярослав Коциан” в Чехословакия. Възпитаник Пловдивското музикално училище и Държавната консерватория. През 1980 г.  става специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. Завършва специализацията си с най-високото отличие CONCERT RECITEL DIPLOMA. Мичо Димитров е хоноруван преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кембридж, Ричмънд, Лондон. След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподавател в Музикалната академия в града. От 1988 г. Мичо Димитров живее и работи  в Холандия,  където е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. е един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Музикант на годината 2013 в класацията на БНР, Мичо  гастролира в Унгария, Сърбия, Хърватско, Германия, Румъния, Полша, Армения, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария, и др.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…