На 10 март от 19 часа почитателите на симфоничната музика ще се насладят на концерт със солист Минчо Минчев, който живее и преподава в Германия и от години не е радвал публиката в Пловдив. Концертът с оркестъра на Опера Пловдив е под диригентството на изтъкнатия Емил Табаков. Творческата работа на маестрото с музикантите им донесе „Кристална лира” през 2015 година. Програмата на концерта включва следните композиции: Шостакович – Празнична увертюра, Сен-Санс – Интродукция и рондо капричиозо, Владигеров – Песен, Виенявски – Полонез, Шостакович – Симфония N=10. Със същия концерт оркестърът на Опера Пловдив ще открие фестивала „Мартенски музикални дни” в Русе.

Минчо Минчев е бил солист на световноизвестни оркестри като: Лондонската кралска филхармония, Амстердамския симфоничен оркестър, Санктппетербургската филхармония, Дрезденската филхармония, Женевския радиоцентър, Букурещката филхармония, Атинската филхармония, Истанбулската филхармония, Анкарската филхармония.  През 1977 г. специално за него българската държава купува цигулка „Страдивари - барон Витгенщайн“, изработена от големия италиански майстор през 1716 г.

През 1990 г. Минчо Минчев е избран за професор в Университета за изкуства „Фолкванг“ в град Есен, Германия. Въпреки че през последните 20 г. Той не живее в България, присъствието му в музикалния живот на страната продължава да бъде активно. Проф. Минчев води многобройни майсторски класове в София, на международните фестивали „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“ в Русе, „Аполония“ в Созопол, „Дни на камерната музика“ в родния му град Габрово.

Емил Табаков е бил диригент на Русенската Филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийската и Белградската филхармония, Симфоничния оркестър в „Билкент – Анкара“ и Симфоничния оркестър на Българско национално радио. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения  на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), Еми, Наксос.

Носител е на престижни национални награди в областта на музиката. Музикант на Годината на Българското Национално Радио за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, през един от 100 най-добри професионалисти според Международния биографичен център за 2012 година е –Англия.

Билети за концерта с Минчо Минчев, Емил Табаков и оркестъра на Опера Пловдив се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…