Специалността „Българска народна хореография“ ще представи сценично-разработения обичай „Еньовден от с. Боженци“ и танците „Гераците“, „Тракийски мъжки танц“ и много други

Традиционният годишен концерт на студентите от катедра “Хореография” на АМТИИ продължава и тази година и ще посреща своите гости на 23-ти май от 18:30 часа в Дома на културата „Борис Христов“. В програмата са включени изпълнения на студентите от специалностите „Българска народна хореография“ и „Съвременни танцови техники“. Гост на събитието е ФТА „Седенчица“.

Спектакълът „Списъкът с моите желания“ на танцьорите от „Съвременни танцови техники“ е под хореографията на Боряна Иванова, Гергана Колева и Маргарита Веселинова. Вълнуващото танцово повествование в три действия е дело на възпитаниците на доц. д-р Желка Табакова и проф. Хикмет Мехмедов.

Специалността „Българска народна хореография“ ще представи сценично-разработения обичай „Еньовден от с. Боженци“ и танците „Гераците“, „Тракийски мъжки танц“, „Вода“, „Сестра брата кани на вечеря“ и „Силата на любовта“. Хореографи са студенти от първи до четвърти курс БНХ под ръководството на проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, гл. ас. д-р Рослана Моравенова, ас. Светлана Станева и ас. Димо Енев.

Катедра „Хореография“ е основана от класика на българската хореография професор Кирил Дженев през 1974 г. Така за първи път в България се поставя началото на висше хореографско образование със специалността „Хореографска режисура“, преименувана през 1986 година като „Българска народна хореография“. По този начин се поставят основите на едно явление, което няма аналог във фолклорната хореография – образование за творци и педагози, здраво стъпило върху народните традиции, развиващо науката за българската народна хореография в съчетание с най-съвременните световни форми на танцовото изкуство.

През годините на своето съществуване катедра „Хореография“ се развива и придобива все по голяма популярност сред младите хора, занимаващи се с танцово изкуство. Това е обусловено от атрактивните специалности, които се изучават в нея, съобразени с нуждите на един бъдещ творец: Българска народна хореография, Балетно изкуство, Съвременни танцови техники, Арт мениджмънт, PR на арторганизации и Аниматор изкуство в туризма.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…