„Стрелките на времето” показва изключителна колекция от стенни, джобни, настолни и каминни часовници

Реставрирали прелестните аксесоари два месеца, свързват стар каминен красавец в стил Апир с Фердинанд

Аристократизмът на Стария Пловдив тиктака в буквален и преносен смисъл в къща Недкович от днес. Там бе открита изложбата „Стрелките на времето”, с която стартираха и празниците на Стария град. Изключителна колекция от общо 15 старинни джобни, стенни, настолни и каминни часовници ни връща назад в едни времена, в които е доминирала естетиката, а не пошлостта и кича. Показана е част от колекцията на ОИ „Старинен Пловдив”, седяла дълго време в някое депо. Благодарение на куратора на изложбата Антоанета Пердикацева, Амелия Гешева и целия екип на института, прекрасните вещи биват извадени в клето и често насипно състояние, реставрирани за около два месеца и изложени за широката публика днес. Те рисуват и говорят за времето, не просто го показват. От групата на стенните часовници, най-многобройни са тези, произведени от немската фирма Junghans, основана през 1861 г. и превърнала се в началото на 20 век в най-крупния производител на часовници в света.  В колекцията има и образец, произведен в първата австрийска часовникарска фабрика (1862 г.) - Gebrüder Resch, който мнозина определят като абсолютен шедьовър. Сред джобните часовници вниманието привлича ювелирно изделие на швейцарската фирма Charles Reuge. Тя е известна с факта, че през 1865 г. е създала първия джобен музикален часовник.

С реставрацията на старинните вещи е изплувала и част от дългата им история. Някои от тях  са били притежавани от най-знатните пловдивски родове от онова време. Става въпрос за годините след освобождението до 20-те години на 20-ти век. Поръчков Junghans например стига до Стария Пловдив от ателието на известния арменски часовникар в Константинопол- Ервант Ерцекян. Той е с турски циферблат и изглежда изключително. Гордост за организаторите на изложбата е и каминен часовник от в стил Ампир, който реставраторите свързват с Фердинанд, тъй като в изящната изработка откриват елементи от знака му и типични черти с други подобни вещи на царя.

Часовникът е френски и в него се акцентира на формите и естетиката, а не толкоз на механизма. В модата на часовниците това се променя, когато германските и австрийските фабрики стават господстващи в този бранш. Те дават предимство на механизма, откъдето идва и прословутата „Германската точност”. Всичко, което виждате тук е знак за стандарта, за красотата, за аристократизма на Стария Пловдив, обясни Антоанета Пердикацева.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…