Променят лицето на града във второто издание на ONE ARCHITECTURE WEEK под тепетата

„Възможното невъзможно” оставя трайна следа под тепетата

Пловдив ще има ново архитектурно лице в следващите 20 дни, а и след тях. Обликът на града ще бъде променен за второто издание на фестивала  ONE ARCHITECTURE WEEK под тепетата. Той стартира в петък и ще продължи до 19 октомври с идеята „Възможното невъзможно”, която цели да остави трайна следа в градската среда. Предстоят ни едни изключителни близо десет дни с свръх богата международна програма и едни от най-големите имена както на българската и световна архитектура, но и от съвременна артистична сцена. Селекцията от лекции, изложби, филми, детски работилници, намеси и акции в градска среда е впечатляваща дори за най-големите европейски подобни формати.

Изборите минаха, отново е време за култура, обединиха се всички участници в днешното представяше на афиша.Да, след вота ни предстои един много силен месец, като архитектурната седмица е един от гвоздеите на октомври. Още с първото издание на ONE ARCHITECTURE WEEK постигнахме много трайни намеси в градска среда- Капана например. Сега той ще е център на фестивала и ще бъде дообогатен и променен. Проведохме най-големия международен архитектурен конкурс, правен от публична институция в България- този за площад Централен. Продължаваме в тази посока, като за това издание на ONE ARCHITECTURE WEEK идват португалските архитекти, автори на одобрения проект за площада. Те ще участват в професионалния форум в рамките на фестивала, но и ще работят детайлно по проекта и реализирането му си със специалистите от общината, откри срещата с медиите зам.-кметът Стефан Стоянов.  От петък Капана ще е фестивалното градче на Пловдив. Той ще е основната локация на ONE ARCHITECTURE WEEK и ще приеме множество събития- изложби, лекции, дебати, прожекции, архитектурни дейности.

„Големите надежди” са идейната рамка на фестивала тази година. Капана е изключително място, сърце на града от толкова време. Днес обаче има загубена социална динамика, а това е нашето предизвикателство- да превърнем квартала в отворена градска лаборатория. В нея архитектурата няма да е предмет на дебат само между архитекти и професионалисти. Отваряме рамките, като сме предвидили програмата да не спира, да върви. Като например създаване на проект за препавиране на бъдещата пешеходна Христо Дюкмеджиев. Продължават и Беседките за Капана. Много от проектите са на автори, които не са архитекти в традиционния смисъл- хора, които се занимават с музика или танц например дават мнение за архитектура, обясниха архитектите Христо Станкушев, Стефан Минков и Светослав Мичев от студио dontDYI, куратори на тазгодишното издание с тема „Възможното невъзможно".

Фестивалът се опитва да поддържа постоянни промени в средата, които да остават във времето. Тази година са включени 12 проекта за градски интервенции, които ще работят с тъканта на квартал Капана. Един от тях е прекрояване на обществено място в сърцето на района- така нареченото Ядро на Капана. Това е единственият общински парцел в него, който вече се превръща в пространство за култура и социален живот. Той ще е и „подаръкът” на   ONE ARCHITECTURE WEEK. То ще бъде създадено от норвежкото архитектурно бюро Гaртнерфуглен съвместно със стажантите на ONE ARCHITECTURE WEEK. Студиото съобразява проекта с характера на самия квартал и функциите му по време на фестивала, за да превърне Ядрото в място за лекции, презентации и дебати, прожекции, работилници, партита и отворена зона, която привлича публика с различни интереси и възраст.Ядрото остава в Капана и след феста, за да социализира мястото. То е подравнено, вече са полагат дървените плоскости, които ще служат за основа, а над тях ще има дълго платнище за съхранение на пространството и хората в него от дъжда.

Заглавието „Възможното невъзможно” е отворено за интерпретации. Искаме да върнем невъзможното като категория днес, когато всичко е възможно, когато всичко е на една ръка разстояние. Възможното ни отнема желанието да искаме и търсим нещо различно. Това ни прави инертни, кастрира желанията ни. Идеята е да можем да си представим нищо извън очевидното, към което да се стремим. Този процес би довел до резултати, които са различни, а и нещо повече, каза Светослав Мичев. 

Проектът за улица Христо Дюкмеджиев пък се казва “Повърхност” и е на един от лекторите в професионалния Форум на ONE ARCHITECTURE WEEK 2014 Нура Ал Сайех. Тя ще препавира настилката и ще даде идеи за озеленяване например. За този проект Сайех е вдъхновена от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив. Улицата е едно от най-публичните пространства във всеки град и работейки с повърхностния й слой, авторката ще стимулира възприемането на публичното пространство като място за взаимодействие между различни хора.

Архитектурната инсталация “Безкраен град” на британеца Макс Дюдни, реализирана с подкрепата на Университета в Грийнуич, ще покаже макет на град, който изследва връзката между реалното и въображаемо пространство и обръща внимание на въпроса как общественото място се адаптира към консуматорското настояще.

Архитект Антоанета Топалова и Постстудио работят заедно над идеен проект, озаглавен “Фасада”, за реставрация и промяна на облика на сграда. Посредством графични подходи и материали фасадата ще бъде изменена в духа на Капана като квартал на творческите индустрии.

Австриецът Алдо Джианоти ще представи “Тунелът”, като започне с откриването на строителен обект в града, където изкопава началото на тунел. Под формата на проучване той ще накара хората да решат къде да бъде неговият край, за да проучи заедно с местни студенти по архитектура и социология практическото въздействие, което градските тунели оказват върху живота на местните жители.

“Ключ” е една от градските намеси, която е дело на Иван Мудов, създадена специално за ONE ARCHITECTURE WEEK. Идеята е да се свържат десет помещения в творческия квартал в обща електрическа мрежа и да се даде възможност на жителите и посетителите на квартала да ги контролират с един-единствен ключ.
В рамките на ONE ARCHTECTURE WEEK Биг Банда ще създадат мащабна интерактивна аудио инсталация по фасадите на сградите в Капана. Проектът на групата млади независими музикални и визуални артисти ще взаимодейства с различните обекти, сгради и улици в Капана, които ще трансформират с помощта на звука в ефектен фасаден аудио мапинг, който ще може да се контролира и от зрителите.

Акцент в програма Намеси на фестивала е и поредицата от разговори-пърформанси между американския кураторски екип Експириънс Економис и различни събеседници от Пловдив „У дома той е турист”, които ще превърнат урбанизма в предмет за размисъл и забавление. Целта е да се изследва обществения образ на Пловдив, който ONE ARCHITECTURE WEEK се стреми да изгради и ще покани различни гости, сред които артисти, писатели, журналисти, предприемачи и ученици.

В рамките на “ДЕ-нивелация”, съвместна работа на Derida Dance и Държавна опера Пловдив, ще бъде проведено десетдневно работно ателие с танцьори, визуален артист и архитект, чийто фокус ще бъде създаването на пърформанс инсталация. Резултатите от ателието ще бъдат представени под формата на инсталации в различни локации на Капана чрез средствата на съвременния танц, театър и визуални изкуства.

Друга намеса в средата на Капана ще е инсталацията “Камера Обскура” на архитект Камелия Белинчева, базирана на принципа camera obscura, дал началото на фотографията. Проектът ще покаже на посетителите на фестивала характерни гледки от Капана.

За да създаде проекта “к/КАПАНЪТ ПИШЕ” Неда Генова ще прекара десетте дни на ONE ARCHITECTURE WEEK в Капана, като критично анализира случващото се в квартала по време на фестивала в текстове. Множащите се всеки ден изписани листове хартия ще се превърнат в част от архитектурна инсталация. 
Сдружение Хамалогика от Бургас участват в програмата с “Идеалнен град”, който ще проследи виждането на хората за идеалните градове, какво прави един град привлекателен, защо обичат да се връщат на дадено място, къде са се чувствали най-уютно и кой е любимият им град в серия от видео интервюта, заснети в Бургас и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK в Пловдив.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…