Георги Калоянчев, Радой Ралин, Рангел Вълчанов, Георги Черкелов, Георги Парцалев се завърнаха в кино Космос. Големите на българското кино и култура отново се появиха на голям екран в храма, в който близо десетилетия са радвали кино публиката в Пловдив. Това се случи на втората прожекция от кино-прегледа на български филми от 60-те години, който върви в Космос от вчера и ще продължи до края на седмицата. Почитателите на седмото изкуство с удоволствие изгледаха и се посмяха шумно на „Невероятна история” от 1964г. на режисьора Владимир Янчев, по сценарий на самия Радой Ралин. Лентата по елегантен начин забавлява публиката с лицата на средния комунизъм и низките им страсти.

Панорамата на знаковите черно-бели ленти от 60-те върви по повод 50-годишнината от построяването на Комсомол. Половинвековният културен гигант в центъра на Пловдив не прие зрителите в големия си салон днес, а в новото парково пространство отпред, като екрана бе опънат на специалната дървена конструкция, която е перфектна проекция именно на бялото платно за прожекции вътре.

„Невероятна история” накара зрителите под октомврийското небе хем да се смеят, хем да се замислят, тъй като май нищо не се е променило. С тази разлика, че големите вече ги няма, та няма кой да сътворява подобна стилна, красива и съвършена ирония на действителността. По- лесно е да се прави Биг Брадър- хем зрелище за народа, хем няма таралежи в гащите. Историята за тези, които не са гледали филма е следната: Хумористът Зарков предава на главния редактор на вестник парлив фейлетон и молба за отпуск. Шефът неволно разменя парафите с “да” на фейлетона и “не” на молбата. Зарков заминава, без да знае за недоразумението. Сатирата за измисления герой Караиванов – събирателен образ на тъпия соцбюрократ се възприема като истински случай. Стотици Караивановци на важни постове се разпознават изобличени и застрашени. Предвождани от циничен адвокат, те се втурват да искат опровержение. В паника, главният редактор изпраща да търсят спешно Зарков, който безгрижно разпуска с приятелката си някъде по Черноморието. Междувременно се разбира, че фейлетонът много се е харесал на началниците “горе”. Когато бесните Караивановци нахлуват в стаята на Зарков, са затрупани от хиляди писма на благодарни читатели. В ролята на Зарков е самият Рангел Вълчанов.

1 comment

  • Comment Link Папурков Папурков Окт 21, 2014

    Филмът "Невероятна история" е много як и актуален. Не случайно не го пускат по телевизията, да не се правят аналогии с Пожарникаря...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…