Първата работилница Ленд Арт по реката изгради внушителна инсталация  

Огромни вълни, изплетени от клони, съчки и слама заливат южния бряг на река Марица. Внушителната инсталация израсна за два дни в края на миналата седмица, в  тревните площи, между Моста на панаира и Пешеходния мост, в близост до хотел „Марица“.

Тя е дело на Арт група Дупини и е изработена по време на първата творческа работилница Ленд Арт* по Марица. Екипът, който изгради внушителното произведение от природни материали е в състав: Румен Димитров, Орфей Миндов, Александра Ангелова от Арт група Дупини; пловдивските творци Димитър Къркеланов, Теодора Лазарова, Даниела Русева и Гергана Мантарлиева; студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. 

Събитието е по Проект „Реката“ на Младежки дом Пазарджик и е открито за посещение за всички жители и гости на град Пловдив. В проекта река Марица играе обединяваща роля, като най-голямата река на Балканския полуостров. Дейностите по проекта са обединени в два панела Ленд арт по Марица и Маришки истории. Освен че са свързани с района на реката, те включват работа с младежки групи и професионални творци от трите балкански държави – България, Гърция и Турция - за артистични интервенции и преосмисляне на пространства по Марица, както и издирване и записване на интересни маришки истории.

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

*Лендарт (от английски land art – земя/ландшафт-изкуство) е направление в изкуството на ХХ век. Възниква в края на 60-те години в САЩ. В това изкуство, създаваните от художниците произведения са неразделно свързани с природния ландшафт. Създава се в природна среда, предимно с природни материали и съществува в хармония с природата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…