Започва Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2018

Петнадесетото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018 започва в петък.

Събитието, което продължава до 1 юли ( общо 3 концертни вечери) се организира ежегодно от Алианс Франсез. Фестивалът е част от Културния календар, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив за настоящата 2018 и изминалите години.

В рамките на  „Златен ключ” започна „Френската седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината, където от началото на седмицата до 1 юли пловдивчани и гостите на града имат възможност да видят и тестват най-атрактивните модели френски автомобили от марката „Рено”, да опитат различните видове продукти и текстури на френската козметика на Vichy & La Roche-Posay, както и представените слънцезащитните гами  Ideal Soleil и Anthelios.

Официалното откриване на Фестивала е на 29 юни, петък, от 19:30ч. в ДК „Борис Христов“.  Завладяваща хореография и прекрасните гласове на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, ще звучат през първата вечер, която ще открие официално заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков.  

Публиката ще чуе и види изпълненията на участниците от Турция, Украйна и Румъния, както и на обичаните лауреати от предишните години - Антония Маркова, Нели Солакова, Ивана Муцкова, Клавдия Китанова и др.

На 30 юни, събота, ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в концерта участват новите призьори. Публиката ще има отново възможност да гласува за своя  фаворит.

На гала-вечерта на 1 юли, неделя, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти. Носителят на голямата награда от тазгодишното издание ще получи своя приз от Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“.

През 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейската столица на културата,  Алианс Франсез и Фондация Пловдив 2019“ ще работят ЗАЕДНО по общ, мащабен и атрактивен проект със заглавие „Тракия”. Той обединява българските фолклорни традиции, съхранени в танците, пеенето и народната тракийска носия с френските шансони и едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френски дизайнер и неговият екип работят вече по създаването на колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици.

15-тото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” Пловдив 2018 се осъществява със съдействието община Пловдив, като всички концерти са безплатни и входът за тях е свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…