Над 100 организации, архитекти и артисти от целия свят взеха участие в седмото издание на събитието

Представители на някои от най-иновативните архитектурни студия и още над 100 архитекти, aртисти и организации взеха участие в повече от 80 събития в програмата на десетдневния архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK, който се проведе в Пловдив от 10 до 19 октомври под надслов „Възможното невъзможно“. Седмото поредно издание на международното събитие беше курирано от екипа на архитектурното студио dontDIY и посрещна над две хиляди посетители и участници на различните събития в програмата, сред които 9 изложби, 12 намеси в градска среда, 21 акции, 6 работилници за деца, професионален Форум, партита и старт на архитектурен конкурс. Във фестивала се включиха и 93 доброволци от Пловдив, София и страната.

По време на форума в събота, 18 октомври, лектори от 7 държави и три континента, обединени от нестандартния си поглед върху архитектурата и проектантската практика, представиха новаторски идеи и проекти от различни точки на света. Акценти в програмата бяха презентацията на Жуао Руиво от португалското архитектурно студио FORA, което спечели конкурса за реновиране на площад Централен в Пловдив, носителката на Златен Лъв Нура Ал Сайех от Бахрейн, Дорийн Лиу от Китай и българката Мария Айолова от базираните в Ню Йорк “Тереформ УАН”, която за първи път презентира на родна земя иноваторски и експериментални проекти в работата с нови технологии и материали. Тя представи някои от най-впечатляващите им проекти като къща от живо дърво, строителни материали от отпадъци и корени на гъби и други примери за иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места.

Сред най-успешните изложби бяха представянето на изследователския проект „Възможният капан“, “Световен град”, “Университетска работилница”, „Плакати за нова българска архитектура“ и други, а сред най-посещаваните акции – първото издание в Пловдив на „Пощенска кутия за приказки“ на тема „Няма нищо невъзможно“, работилницата “Сблъсъкът на титаните” и образователната инициатива „Аз създавам“ на Wishbox и ONE ARCHITECTURE WEEK, която представи пред близо 200 гимназисти различните разновидности и аспекти на професията архитект.

Сред най-впечатляващите намеси в градска среда бяха проектът „Ядрото“,  който постепенно трансформира изоставено място в Капана в активна локация за градски събития, танцовият пърформънс „ДЕ-нивелация“ на Derida Dance и инсталацията „Ключ“ на съвременния артист Иван Мудов,

В рамките на фестивала беше поставен и стартът на архитектурен конкурс за промяна на пространството пред Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив. Обхвата на проекта включва тротоара пред сградата, триъгълното зелено пространство и улицата, която ги разделя. В конкурса могат да вземат участие архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти с пълна проектантска правоспособност, самостоятелно или в екип. Те трябва да предадат своите проекти до 10 декември 2014 г., а необходимите изходни материали са достъпни за сваляне в сайта на фестивала.
Kонкурсът въвежда няколко нови практики в провеждането на конкурси в България. В програмата е фиксиран максималният бюджет за реализацията на проекта и е обявен и хонорара, който ще получи победителя в конкурса след сключване на договор с Общината. Самият договор, който Община Пловдив ще подпише с победителя, също ще бъде публикуван на страницата на конкурса. Процедурата по провеждането на конкурса е съобразена със Закона за обществените поръчки и е консултирана с независим юрист. Всички тези стъпки са направени, за да бъде осигурена максимална адекватност на проектантските предложения, но и предвидимост на процеса, както за проектантите, така и за Община Пловдив. Възложител на конкурса е Община Пловдив, изпълнител е ONE ARCHITECTURE WEEK, а подготовката на заданието мина през две обществени обсъждания до сега.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…