„Медитативно спокойствие“ усещаме, когато гледаме картините на Здравка Василева, подредени от една седмица в пловдивската галерия „Лабиринт“. Така арт критикът Галина Лардева назовава емоцията, която излъчват творбите на художничката и преподавател в НХА. С по-големи и по-малки платна и няколко рисунки, Василева – която е пловдивчанка, но живее в София – се среща отново с публиката в своя роден град.

Родената в Капана художничка претворява много пловдивски изгледи през своя специфичен почерк. Донякъде реалистична, донякъде абстрактна, но най-вече живопис по средата – леко изкривени, претворени форми, които видимо не са истински, но се чувстват като нещо повече от това. Изчезващи канички, прозрачни плодове, небеса с необичайни цветове – това са неща, които можем да видим на платната на Здравка Василева в галерия „Лабиринт“, трудно ще срещнем в реалното ни обкръжение, но много естествено можем да усетим навсякъде около нас, в различни ситуации.

Това, което излъчва най-вече е именно уют и спокойствие. Почти всяка творба включва нещо, което да води натам – домашен интериор и маса с практични или декоративни предмети, прозорец, който гледа към интересен пейзаж. Той може да бъде много близък до пловдивската публика – някое тепе, някой приятен квартал, може да бъде и меланхоличен, но и топъл – с морски пейзаж, самотен плаж или празен бряг.

Тези творби на Здравка Василева можем да видим в галерия „Лабиринт“ до 3 ноември. Тя е излагала и преди в Пловдив, но за пръв път гостува в младата галерия над Джумаята. Здравка Василева е родена в Пловдив през 1977 година, а през 2003 завършва Художествената академия. Към момента е доцент в катедра „Живопис“ в Националната художествена академия.

„Произведенията на Здравка Василева излъчват медитативно спокойствие и същевременно съдържат рафинирана живописна ритмика, без естетически демонстрации и излишни визуални атракции. Цветовете са сложни, монохромни или контрастни, с линеарно акцентиране на определени места. Нейният художествен метод, макар и да изследва реалния свят, понякога преминава в абстрактна структура, в разработване или декомпозиране на отделен мотив, на съотношенията и съпоставянето на формите.

Естетиката на нейната живопис е носталгичен призив към възвишеното като липсващо съдържание – там, където отрязъците пространство не са просто конкретно място и там, където времето не променя вкусът към изкуството,“ пише за творчеството на Василева критикът Галина Лардева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…