Фондация „Отворени изкуства“ и Фондация „Пловдив 2019“ организират първо публично представяне на новия двуезичен уебсайт за българско съвременно изкуство openartfiles.bg, част от проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“, който цели да популяризира българското съвременно изкуство в страната и в чужбина. Това е нов проект на фондация „Отворени изкуства“, част от дългогодишната образователна платформа „Въведение в съвременното изкуство“ на фондацията, и е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Представянето ще се състои на 18 декември 2018, от 17:30 ч в СКЛАД, ул. Екзарх Йосиф 16, Пловдив.

 

Сайтът openartfiles.bg представя база данни и архив за съвременно българско изкуство, онлайн библиотека и специално създадени тематични критически текстове. Оpenartfiles.bg е двуезичен и ще се обновява и допълва, за да създаде все по-пълна картина на процесите, основните проблеми, артистите и събитията в съвременната българска арт сцена.

 

Съдържанието е изградено в четири основни панела: Теми, Хора, Пространства и Документи, представени по ясен и достъпен начин. Панелът Tеми съдържа специално създадени за Оpen Art Files авторски текстове на критици, куратори, историци на изкуството и художници, които да служат за ориентири на читателя. В Хора могат да се открият индивидуалните профили на художници, куратори, галеристи, историци на изкуството и критици, в Пространства – информация за държавни институции, нестопански творчески организации, частни галерии, донорски организации, неформални обединения – всички те включени на база съдържанието на тематичните статии. Панелът Документи представлява онлайн библиотека (статии, брошури от изложби, каталози, видео записи и други линкове и архиви, някои от които досега не са били достъпни онлайн), генерирана от останалите три панела.

 

В момента сайтът стартира с около 100 профила в панела Хора, 20 пространства, 15 ключови студии и библиотека от над 12300 ресурса, като до края на годината броят им ще нарасне до повече от 120 индивидуални профила, над 30 пространства, 25 студии и 14000 библиотечни ресурса. През 2019 г. сайтът ще се допълва и ще бъде окончателно пуснат през м. февруари. През следващата година в рамките на проекта „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“ ще се проведат и изложба, популяризираща уебсайта openartfiles.bg, образователен панел и програма за работни визити и лекции на международни арт професионалисти, които ще бъдат реализирани в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…