Artnews Cafe, Club Fargo и LUCKY Дом на киното ще посрещнат събитията по случай юбилея на известното училище

С четири програма събития Пловдив ще отбележи 100-годишнината отосноваването на влиятелната немска школа Баухаус. Основен организатор е Гьоте Институт, които вече проведоха програма във Варна, като предстоят събития и в София, както и други градове в страната. Домакини на събитията в Пловдив ще станат Artnews Cafe, клуб Fargo и LUCKY Дом на киното.

Програмата ще стартира в петък, 8 март с прожекция на немския документален филм „Баухаус – модел и мит“ в LUCKY Дом на киното в 19:00 часа.

На следващия ден – 9 март, от 15 часа отново там ще се проведе и лекцията „Баухаус и Пловдив“ на изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от „Български архитектурен модернизъм“. След края на лекцията в клуб Fargo в съседство ще се излъчат серия „филмови есета“ – „Модерният град: филмови есета за новия тип урбанизация през 1950/60-те: Документи на тема модерното жилищно строителство и градско развитие“.

В неделя, 10 март програмата продължава с тематичен тур на баухаус архитектурата в Пловдив. Сборният пункт отново е LUCKY Дом на киното, а началният час – 15:00. В 17 часа в клуб Fargo предстоят отново интересни прожекции – „Колекция Баухаус: Сценография и танц – Лудвиг Хиршфелд-Мак, Василий Кандински, Курт Шмид, Лотар Шрейер“.

Финалът на Баухаус програмата в Пловдив е в понеделник, 11 март в Artnews Cafe. В 18:30 ще се проведе Беседка за града на тема Баухаус, в която ще се обсъди състоянието на архитектурното наследство в града, свързано с Баухаус. В 20:00 ще има и още една прожекция – Колекция Баухаус: Медийно изкуство.

Програмата в Пловдив се осъществява в сътрудничество с фондация „Български архитектурен модернизъм“ и фондация „Отворени изкуства“ и в партньорство с фондация „Пловдив 2019“, artnewscafe и клуб Fargo.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…