Целта е освен великолепен музей, тя да се превърне в живо и пулсиращо културно средище в сърцето на града 

Строителството на музейния комплекс „Епископска базилика“ в Пловдив тече с пълна сила. Планирано е тя да отвори врати за посетители в края на септември 2019 г. Докато архитекти, дизайнери, строители и археолози работят по сградата и съдържанието на музея, още един мащабен проект е в ход, не по-малко вълнуващ и интензивен. През януари бе официално регистрирана фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“, която обединява активни граждани и бизнеса на Пловдив.

Мисията на „Приятелите“ е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света. Как може да стане това? Фондацията набира средства от бизнес общността и гражданите чрез кампанията „Подари си птица“. В Епископската базилика бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 100 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, осиновяват и се грижат за тях, като даряват 5000 лева годишно. С набраните средства от кампанията, „Приятели на базиликата“ ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции.

Участието на пловдивската общност е изключително важно по ред причини. Решението на ЮНЕСКО да включи обект в своя списък от обекти на световното културно наследство е дълъг и сложен процес. Едно от многобройните изисквания на ЮНЕСКО, в чиито индикативен списък Епископската базилика влезе веднага след подаването на кандидатурата, е общността да се обединява около опазването и популяризирането на своето културно-историческо наследство. Включването на бизнеса, културните организации, туроператорите и активните граждани в работата на „Приятелите на базиликата“ гарантира интереса на пловдивчани да съхраняват и развиват този невероятен музей, съобщават от фондацията.

До този момент в кампанията „Подари си птица“ с дарения са се включили 11 компании и граждани – „EVN България“, „Спийдфлоу“, „Милара Интернешънъл“, „Атаро Клима“, „Камо билд“, „Интеркомплекс“, Съветът на директорите на Фондация „Америка за България“, фондация „Пигмалион“, семейство Шилър, семейство Вандер Уил и Шарлийн и Гари МакДугъл. Кампанията тече постоянно. За повече информация можете да посетите сайта www.plovdivmosaics.org.

За Фондацията

 Фондация „Приятели на базиликата – Пловдив“ е с учредители инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД и основател на „Тракия икономическа зона“, Илия Динков, съсобственик и търговски директор на „Интеркомплекс“ ООД и Надя Захариева, Директор Корпоративни връзки, Фондация „Америка за България“. Изпълнителен директор на „Приятели на базиликата“ е Катя Стайкова, журналист и собственик на компания за връзки с обществеността. Фондацията ще се управлява от 5-членен борд, в койтo представители ще имат компании от Пловдив, големи дарители, Фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

Фондация „Америка за България“ е независима, непартийна и неполитическа американска благотворителна организация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 година чрез Американската агенция за международно развитие. Фондацията работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. За повече информация: www.us4bg.org.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…