Един от най-емблематичните американски писатели на 20 век, Джон Стайнбек, е роден на днешната дата през 1902 г.

С потресаваща сила Стайнбек съумява да разкрие същността на Америка. Пише за обикновените хора по време на Голямата депресия. През 1940 г. печели Пулицър, а през 1962 г. Нобелова награда за литература.

Сред най-известните му творби са „За мишките и хората“, „На изток от рая“ и „Гроздовете на гнева“.

Капана.БГ подбра няколко негови мисли и съвети за писането и литературата.

Аз почти винаги пиша – също както почти винаги дишам.

В пълната си самота писателите се опитват да обяснят необяснимото.

Добрият писател вечно се стреми да извърши невъзможното.

Настоявам, че един писател, който не вярва страстно в съвършенството на човека, няма нито отдаденост, нито място в литературата.

Писателят трябва да вярва, че това, което прави, е най-важното нещо на света. И трябва да се придържа към тази илюзия, дори когато знае, че не е истина.

Такъв е престижът на Нобеловата награда и на това място, където стоя, че ме подтикват не да скърцам като благодарна или извиняваща се мишка, а да рева като лъв, горд от своята професия и от големите и талантливи хора, които са я практикували през вековете.

Книгите никога не са достатъчно.

Писането наказва глупостта и нечесността.

Най-трудното нещо в писането е да кажеш истината. Добрите книги се пишат за всички.

Пишете свободно и толкова бързо, колкото можете – просто излейте всичко на листа. Никога не редактирайте или пренаписвайте преди да сте поставили точка. Обичайно, пренаписването не е нищо повече от това да се движите напред. То е пречка и за свободния поток от мисли и ритъм, които ви помагат при работата.

Избавете се от мисълта кога ще свършите своята работа. Не мислете за това, че трябва да напишете 400 страници – просто пишете по една на ден – това помага. Накрая с почуда ще откриете, че сте свършили своята работа.

Забравете за публиката. Първо, безличната маса ви плаши до смърт, и второ – тя съществува само в театъра, в литературата я няма. В литературата вашата аудитория – това е един единствен читател. Стигнах до извода, че понякога е много по-добре да избереш някого от познатите си и да пишеш за него.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…