Текст: Райна Кацарова

Снимки: Камелия Григорова - Си ен а

Дни преди началото на двадесетото юбилейно издание на фестивала „Пловдив чете“, пишещите доброволци се събраха в двора на галерия Джуркови. Творческата работилница „ Как да пишем за култура“ този път бе под формата на реално събитие. В ролята на модератор влезе журналистът Радослав Иванов, а поетесата Ина Иванова беше себе си – човек на словото.

И така – Крилете на Ина.

Как „хващаш“ другия автор, когото трябва да представяш? Как се подготвяш? Как -подхождаш?  - така започна Радо словесния дует с Ина. Тя разказа охотливо за методите си.

Чрез човека – творческата му биография, видеа в нета, начина, по който говори, и как стои в пространството. И нейният по-надежден и по-съществен метод – чрез текста. Търси контекста, чете книгата и си води бележки.

- Въпросите? Какви да бъдат?
- Например „Какво сънуваш?“
- А най-малоумният въпрос?
- „Кога започна да пишеш?“

И още от Радо – Ние на правим литературни анализи, а статия за събитие. „ Ох“ и „ Ах“ е излишно. Убийте тези творчески пориви!

После идва редактирането. Ина ни напомня за Труман Капоти – „Вярвам повече в ножиците, отколкото в молива.“  Аз пък си мисля за Хемингуей – „Пиши пиян, редактирай трезвен.“  Упс…творчески порив № 1!

Следва – ритъмът на текста – да се чете лесно, на един дъх.

Заглавието – провокативно, но не просташко, информативно, но да не казва всичко. Оригинално – да „Хване“ читателя.

После разговорът се обръща към творческата същност на Ина Иванова.

Ина като поетеса.
Ина като човек с крила.
Ина като дете, с различно от на другите деца, плюшено мече.
И тук идва любимата ми част. Нали казахме, без пориви!

Радо пита: Написа ли стихотворението, което „ пренареди света“?
- Всеки текст го пренарежда. Много често в моите стихотворения има сюжет. Това е таен джоб във вековен туристически град. Имплантираш в света един сапунен мехур, едно преспапие.
-Как написа „Криле от папиемаше“?

Ина разказва, как се натрупват текстове, избира от тях, подрежда ги, но не хронологично. Радо определя първата част като слънчева, а втората като чувство -оловно и тежко.
Ина: Винаги има беграунд. Привидната лекота е глазурата, а отдолу има горчиво - митът за щастливото детство.

Става въпрос отново за редактирането и как с една дума, например - „понякога“ може да изтече смисъла на стихотворението. И за наученото от Аксиния Михайлова – „Книгата да е равна, но сложи пунктуация!“  

Следва стихотворението „Fides Tua“ – може би част от бъдеща стихосбирка, което бих определила, като убийствено. Но без „ох“ и „ах“, нали се разбрахме,
Подарък – на такива събития често има подаръци. За Ина беше колие с криле от стомана. И пак се връщаме към контекста  „Нашият ум пази крехките неща, желязото само ще се опази.“

Записала съм си още две неща „Въображението е велика работа!“ и „Мотиви, които се търкалят, като снежна топка.“  и понеже Ина сподели, че има проблем с хепиенда и предпочита отворения финал, защото там е точката на съпреживяването, ги оставям просто така. За да има още нещо, за което да мислите.

P.S. Преди бих написала за Ина, колко е нежна и как в тази крехкост се крие силата на присъствието ѝ. Как гласът и е тих, но звънлив и те заставя да се заслушаш заради смисъла на казаното. Как деликатно пристъпя или може би прелита в „тайните градини“ на другите. Но дори това да е неуместно и непозволено лирическо отклонение, то си остава истина!

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…