Станислава Лопатарева

Капка Кънева е артист, който обича силните творчески предизвикателства и винаги търси начин да надскочи себе си. Часове наред тя подрежда своите вълшебни хартиени творения спрямо светлината, търси играта на сенките, които са скритият автор в сложните й на пръв поглед инсталации. Всъщност, сложността е единствено във въображението на художничката и на зрителя, който е свободен да интерпретира изумителната игра между светлините и хартиените фигури.    

Носителката на наградата „Златна четка“ за 2021 година е един от най-известните илюстратори на книги в България. И не само. Тя работи с редица европейски издателства. Миналата година получи престижната номинация за наградата ALMA на шведското правителство на името на Астрид Линдгрен, носител е на редица високи отличия за илюстрация в България и чужбина. Капка Кънева е главен асистент в Националната художествена академия, където преподава в катедра „Книга, илюстрация и графика“. Автор е на изследването „Играта като книга“. Тя не спира да експериментира в областта на модерната илюстрация. Нейните творби, съчетаващи хартиените форми със светлина, цветни нюанси и движение, създават магически светове и дават възможност на посетителите сами да „дописват“ инсталациите, като променят цветовете и силата на светлината. Така зрителите наистина потъват в лабиринта от сенки на Капка.

Известната художничка гостува на Пловдив със светлинната изложба, която е част от литературния фестивал „Пловдив чете“ и специално за нея създава непоказвани другаде аранжировки. Създадена в последните 6 месеца, които Капка Кънева изрязва от хартия, метал и дърво различни сюжети от приказките и любими известни герои – Змеево цаство, гори тилилейски, Змеево ложе и неговите булки. Вълшебният свят на фигурите, цветовете и сенките, които Капка събира в едно приказно въздействие, ни отнасят в дебрите на вечното детско любопитство и жаждата да открием Атлантида или Дафне и пеперуденото царство. Чрез светлината авторката се опитва да отвори нови визуални светове, в които фигурите заживяват по нов начин.   

Чрез безкрайната игра на тези елементи, художничката се стреми да провокира вниманието и да привлече деца и възрастни към желанието за четене. Впечатлението от магията, която Капка Кънева е сътворила в галерия „Лабиринт“, най-добре изрази един от първите посетители, пловдивският художник Ангел Китипов: „Наистина останах без думи“.

Светлинните творения може да се видят до 26 юни. Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

фотограф: Владислав Христов

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…