Райна Кацарова

Дали сте се питали някога как след време в спомените оживява дадено събитие?

Присъствайки или участвайки в него, спохождало ли ви е чувство, че сте част от нещо голямо, съществено и оставащо във времето? Именно такова събитие беше откриването на Двадесетото юбилейно издание на фестивала “Пловдив чете“ на Античния театър.

Без помпозност и показност. Но изпълнено с дух и смисъл.

Водещият Даниел Ненчев зададе лек тон още в началото и разказа какво и как се случило през годините с фестивала. „Остров на нормалност, който расте.“ – какво по-добро определение може да се даде.

Появата на издателката Божана Апостолова на сцената и думите ѝ към пловдивчани:  „Благодаря ви, че сте тук! В сърцето ми сте“, накара публиката да избухне в аплодисменти. Божана, както всички я наричат, благодари и на доброволците. След това покани при себе си още едно знаково име за фестивала – перпетуум мобилето Гергана Георгиева – Гери, без чиято енергия и отдаденост нещата едва ли щяха да се случват.

Във въздуха витаеше вълнение и любопитство относно двете награди – „Орфеев венец“ и „Златна четка“.

Орфеевият венец за високи постижения в съвременната поезията бе връчен от кмета Здравко Димитров на Аксиния Михайлова. Тя от своя страна я прие с присъщата само на големите и истинските поети скромност. Не говори за себе си, а за тези преди нея. За поезията, като един своеобразен амфитеатър, част от който се надява да бъде и да остане. А фактът, че е едва втората жена спечелила венеца, отбеляза, като много важен и вълнуващ. „Тази награда не е за мен, тя е за моите книги“ – ето още една реплика, която заслужава да запомним.

Златната четка за художествено оформление на книги също попадна в грижовни и създаващи високо изкуство ръце – тези на художничката Милена Вълнарова. Кратките ѝ думи на благодарност сякаш обобщиха смисъла и същността на случващото се, наричайки „Пловдив чете“ „Фестивал на здравия смисъл и доброто.“

На финала на церемонията, с думи на благодарност към града и хората се обърна и издателят Манол Пейков. „ Пловдив е символ на устойчивост и този фестивал го доказва.“ Той говори и за съпричастността към случващото се в Украйна. И за вярата в бъдещето. „Аз виждам следващите десет, двадесет, сто, пет хиляди години, през които този град ще просъществува!“

Подарък за присъстващите беше концертът „Приказката P.I.F.“, в което имаше нещо много символично, защото любовта към книгите започва в детството. А там всеки пази по една любима приказка.

Изпълненията на музикантите Иван Велков – китара, Мартин Профиров – барабани, Христо Михалков – бас китара , Владимир Михайлов -вокал, Ерсин Мустафов – вокал, и впечатляващата мултимедия на Поли Герасимова, разтърсиха Античния театър и накараха всички да припяват. Накрая доброволците излязоха на сцената. Този букет от емоции остана запечатан в стотици сторита и клипове из социалните мрежи. Но най-вече в сърцата ни.

А сърцето знае как да помни.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

Фотограф: Ванеса Попова

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…