Иван Танчовски

Третият том от поредицата ,,Великите европейци‘‘ разтвори страници като част от програмата на фестивала ‘’Пловдив чете‘‘ с 52 вдъхновяващи истории за хора, преследвали абсурдното.

Времепространствената творба на Пламен Асенов и художника Александър Гьошев бе представена пред аудитория, жадна за въпроси и отговори. Модераторът Георги Ангелов отново бе прозрял нещо повече от фактология. Определяйки книгата за просветителска, той похвали „неспирното любопитство и въображение, тези толкова важни възли, обединяващи световете ни и до днес. Какво, ако не стремежът да търсиш и твориш нарежда личности като Стивън Хокинг, Т.С. Елиът, та дори и римския сатирик Ювенал в един велик пъзел? Както ще разберете, домогването до подобни макроотговори изисква да покажеш гръбнак“, започна представянето известният модератор.

Това значимо послание бе засегнато, малко след като публиката разбра на кого е посветена книгата. Украинският народ и на европейската общност, на която в момента й се налага да бъде решителна. И докато по нейните морални устои буквално летят снаряди, ключовата дума солидарност е може би само началото на едно успешно противодействие. Авторите изведоха напред ролята на саморефлексията: ‘’Даваме ли си сметка в какви разделни времена живеем?‘‘ и изобщо: ‘’Къде сбъркахме‘‘? Отекнаха думите на модератора Ангелов, че ‘’Европа не е просто територия и сбор от нации, а дом на творчеството, отличителен с умението си да рационализира света’’. Любимите на Пламен Асенов модерни физици или както той ги описва ‘’остриетата на съвременната мисъл‘‘, продължават да преплитат разума с абсурда, откривайки нови светове. А в същото време, нечий деструктивен абсурд е способен да ги закрие. И така, Георги Ангелов подчерта колко важно е да вземеш позиция или: ‘’достойните за презрение са тези, които свиват рамене и лъкатушат‘‘.

Дискусията в Радио Пловдив завърши с някои интересни коментари. Художникът Александър Гьошев сподели, че издателството ‘’Фондация Про Либрис‘‘ се е чувствало призвано да покаже това историческо ветрило. Пламен Асенов пък бе подложен на кръстосан разпит дали ще има още томове от 10-годишната поредица, на което той отговори с обещаваща усмивка. Последваха и размишления от страна на присъстващите, които бяха вникнали в идеите на автора и устремът им да търсят бе повече от осезаем. Защото книгата се появява точно във време, когато великите европейски ценности са застрашени, на континента се води кървава война и именно битиетата на неговите духовни исполини ще подскажат посоката и правилния път, които цивилизацията трябва да поеме.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

5 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…