Станислава Лопатарева

Едва ли има по-подходящо място за премиерата на романа „Глина“ от древните мозайки и керамични артефакти на културния център „Тракарт“. Писателката Виктория Бешлийска представя дебютната си книга „Глина“. Без съмнение можем да кажем, че това е една книга – корен, книга за рода. Бешлийска е завършила математическа гимназия, след това и филология. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Автор е на блога „По дирите на думите“, където събира стари български думи, лични спомени и истории.

„Глина“ е „връщане към началото на рода и темите за кармата на родовата обремененост. Тя създава една неразрушима парадигма – земя-кръв-дума. Това е една „глинена библия. Сякаш Господ е шепнал в ухото на Бешлийска, докато е писала“, това сподели с присъстващите модераторът на срещата Рене Карабаш.

Авторката разказа, че за написването на книгата са я подтикнали читателите на блога й и нейните родственици. Оказва се, че Бешлийска е от голям и стар български род, който обединява по-стари плевенски и еленски родове. Спомените й за разказите на близките й, историите и легендите за старата русенска керамика от село Бусинче са в основата на самия роман, който разказва за майсторите от 17-и век, които били ограбени и не могли да работят любимия си занаят. Бешлийска казва: „Погна ме един щастлив бяс, който ме държа цели 6 години. Наблюдавах и събирах информация за персонажи, наболели проблеми и решаването им.“ И на края на това проучване, книгата започнала „да излиза“. Авторката вярва, че писането има пречистваща и преобразуваща сила. „Това е процес свързан със себе си. Силата на думите е огромна, те са една съкровищница, кълбо от звезди, които проблясват от редовете“, намесва се и Рене Карабаш.

„“Глина“ за мен е сбъдване на мечтаната мечта“, казва Бешлийска. Тя обяснява, че е написала  книгата през сетива си: „Гъстата й плитка се шмугна като смок в къщата. С носа си улавяше мириса на мократа глина“. „Двата ми моста на писане са мисълта и сърцето“, категорична е писателката.

„Глина“ е роман за думата, която те застига – реченото ще бъде сторено. За вграждането на душата и дъха на любовта:

„Как само го любеше глината днес и как с благодарност приемаше формите, които ръцете му помнеха. Съдът грееше в грънчарницата досущ като биещо кърваво сърце. И тогава Велико, потеглян от небивала сила, приближи до тезгяха, наведе се над гърлото на стената, разтворено жадно като кипнали устни на девойка, и дъхна в него с цялата си любов“.

Книгата тълкува и темите за смъртта и прошката. „Бог е безсилен пред лошата дума. Думата е като чума – застигне ли ни, убива. Само с любов може да се лекуваме, макар и любовта понякога също да погубва“.

Романът се опитва да разбере дали ако простиш нещо на себе си ще успееш да прекъснеш тегобата на родовото проклятие. В „Глина“ Виктория Бешлийска е вложила вечния отпечатък на рода и душата.

фотограф: Ванеса Попова

 

3 comments

 • Comment Link Rebbeca Haney Rebbeca Haney Май 28, 2023

  *INFO SERVICE EXPIRATION FOR kapana.bg

  Attention: Accounts Payable / Domain Owner / Виктория Бешлийска оставя вечния отпечатък на рода и душата в „Глина“

  Your Domain: http://www.kapana.bg
  Expected Reply before: May 27, 2023.

  This Notice for: http://www.kapana.bg will expire on May 27, 2023.  *For details and to make a payment for kapana.bg services by credit card:

  Visit: https://hostingsrl.com/?web=kapana.bg


  05272023222452250-547-7310

 • Comment Link Jay Little Jay Little Мар 27, 2023

  *INFO SERVICE EXPIRATION FOR kapana.bg

  Attention: Accounts Payable / Domain Owner / Виктория Бешлийска оставя вечния отпечатък на рода и душата в „Глина“

  Your Domain: http://www.kapana.bg
  Expected Reply before: Mar 27, 2023.

  This Notice for: http://www.kapana.bg will expire on Mar 27, 2023.  *For details and to make a payment for kapana.bg services by credit card:

  Visit: https://namecheapse.com/?web=kapana.bg


  03272023012327(07) 4567 9106

 • Comment Link Sean Brownlow Sean Brownlow Окт 28, 2022

  Are you looking for motor control products like hysteresis brakes, tensioners or motor dynamometer, industrial V belt, PU belt, Timing belts?

  Our belts and simple motor test system for torque, speed and power with own controller and software

  We even go further to take some customized or sample orders (at our own cost) that nobody wants to do as it is not profitable, but just for improving our technology and gaining experience for the past 18 years.

  Send us your requirement or samples, we will do it better or cheaper!

  Accurate and Reliable!

  I am looking forward to hearing any comment from you.
  Thank you and have a nice day!
  Best Regards,
  Josephine
  Valid Belt Limited
  8F, Leader Industrial Centre, Fo Tan, Hong Kong
  Website: https://www.validbelt.com/
  Whatsapp: 852-64628287
  Email: info@validbelt.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…