Биляна Янкова

Предполагам тези от вас, които всекидневно следят новините, са научили за плановете на Норвегия да криминализира даването на милостиня. По-интересна е причината за това решение, а именно български и румънски роми, просещи по улиците на подредената им страна. Предприемайки подобна радикална мярка, биват ощетени други, наистина нуждаещи се от помощ.
Тук не говорим за расово разграничение и цвят на кожата, а за липсата на морал и ценности. Тези хора умишлено пътуват, но не за да заработват пари по честен път, а с цел да  лъжат и крадат по един или друг начин.
Как да се предпазим от тях? Подобен закон очевидно е неадекатен, защото поставя под общ знаменател както измамниците, така и истинските клетници. 
Просенето за милостиня отново е кражба, измама, подигравка с доверието; буквално и преносно захапване на ръката, която храни. 
Няма ли да е по-добро решение да се проследи с каква цел заминава определеният човек и, стига да е работоспособен и в разцвета на силите си, дали ще намери законно работно място. В противен случай да му бъде забранено да излиза извън границите на страната.
Мога да дам и пример от личен опит, при спомена за който за жалост се натъжавам, но бих искала да споделя. През пролетта на 2009 посетих Венеция. С група приятели се бяхме спрели пред една сергия за ръчно изработени сувенири, при което докато държах в ръцете си малко портмоне, с намерението да го купя, продавачката ме попита от къде идвам. И когато разбра, ме погледна изплашено и грабна портмонето, казвайки ми, че българи на сергията си не иска. 
Вероятно е имала лош опит и кой ли би я винил. Но аз съм обидена от факта, че името ни е опетнено. А още по-обидена съм, че от страна на България не се взимат необходимите мерки за изчистване на това име. Интересно ми е как управниците ни не са обидени от факта, че страната ни бе изобразена като тоалетната на Европа? Всъщност бяха „обидени“, но какво направиха по въпроса?
Какво ще направят и сега?

Проблемът с кражбите е толкова наболял, а в същото време толкова пренебрегван. Умишлено или не, факт е, че потърпевши не само има, но с всеки ден са все повече.  
Защо Норвегия взима някакви мерки, а не България, която очевидно е епицентър на проблема? За сметка на това се строят молове и офис сгради на прогнила основа. 
Едва когато тук се вземат някакви реални мерки, ще можем да си купим спокойно портмоненце от Венеция, без да ни линчуват, че сме българи.

„Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“ 
-П. Дънов

 

 

1 comment

  • Comment Link Ден. Ден. Фев 06, 2015

    Аз живея в Германия и от три седмици се опитвам да си купя телефон. Телефон бе. Струва двеста и седемдесет евро, но аз искам да го плащам на вноски с договор (още нямам договор и се мъча с една умряла предплатена карта). Засега имам четири пъти НЕ, веднъж от мобилен оператор, защото живея в страната по-малко от година (айде това се приема горе-долу като аргумент, макар че много избеснях тогава), три пъти от банки, след като пратих онлайн рекуест за плащане на вноски. Без да ми се даде някаква причина. Имам работа и се издържам сама, нямам дългове, нямам сериозни разходи (освен наем), друго не знам какво им пречи, освен националността ми. И се вбесявам, вбесявам се, че разни лъжци, измамници и благосмукачи (то няма българска дума за това... Abzocker е на немски) ми лепват етикет "неблагонадеждна", защото германецът с право се ядосва, че плаща данъци, за да могат българи и румънци да карат БМВ-та или пък разни близкоизточни семейства с по десет деца да се издържат само с помощи - обаче покрай това го отнасяме и ние, "нормалните", дето търчим между работа и университет в несвяст, плащаме и ние данъци, ни цент не виждаме от държавните помощи и накрая един скапан телефон не може да си купи човек...
    А какво могат да направят българските управляващи не знам, то дори да им пукаше.. такава е системата на ЕС, че на теория всеки може да се засели навсякъде. Мен никой не ме е питал къде отивам като се местих, никой не ми е проверявал бекграунд, не са ме разпитвали какво ще правя, защо точно там отивам, къде ще живея etc. - нали пътуваме безвизово. Нали това е цялата идея... и като цяло най-добрата черта на ЕС.
    Норвегия е горе-долу на правилен път, на общоевропейско ниво могат да се вземат подобни мерки. Шест месеца висиш на помощи и не търсиш работа - депортиране. Просиш по улиците и не търсиш работа - арест, депортиране. Малко харш звучи, ама пък ако само една държава го направи, всичките Abzocker-и ще си хванат БМВ-тата и айде в Холандия, Дания или Финландия...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…