Животът е цикъл от смърт и раждане и в тази безкрайност живее душата ми, казва гимназистката

Нина Желязкова е последна година в гимназията. Красива, умна, изключително позитивна, с ярък бунтарски пламък в очите ѝ. Едва ли много от връстниците ѝ могат да се похвалят с нещо подобно, пък и едва ли мечтаят за него, но снощи тя излезе на сцената в Петното и представи дебютната си стихосбирка „Жар-птица“. Точно като пролет пременена, Нина успя да събуди у всеки един човек в публиката чувство. Да видиш толкова млад и талантлив човек, който държи живота здраво с невинните си ръце, е вдъхновяващо.

Тя не само пише поезия, а е самата поезия. Повечето хора имат душа в тялото си, но тя е душа, която си има своето тяло. Стиховете ѝ се четат с лекота и песенност. Метафорите ѝ идват от сърцето, което им придава такава истинност и красота.  Тя е един масивен сблъсък между сюрреализъм и експресионизъм, който от доста време не бяхме срещали на младата литературна сцена. Човек се ражда и умира стотици пъти през живота си, казва тя. Пише именно за тези красиви изживени моменти. Пише още за така желаната промяна в обществото, за ежедневието и празниците. Дори се е опитала да събере в едно стихотворение всички хубави спомени, които има от иначе краткия си за сега живот. За люляка пред блока, за учителката, която в ръцете си държи бял лебед и го потапя в черните води. Това, което успя да просълзи почти всички, обаче, беше, когато баща ѝ изкара първото ѝ написано стихотворение. То е сътворено когато е била на едва 4 годинки, написано на малък лист със зелено и е било посветено именно на него.

„Жар птица“ е можела да просъществува още преди две години, но тогавашното издателство не са харесали едно от стихотворенията. Казали са ѝ ,че то ще бъде премахнато, тъй като „звучи като от 18 век“- имали възражения към старинните думи, които то съдържа. Нина е отказала подобен тип редакция и твърдо решена да си издаде стихосбирката, както я вижда в мечтите си, чака до този момент. 88 стихотворения в 88 страници, което не е случайно. Осмицата изобразява безкрайността. Животът е цикъл от смърт и раждане и в тази безкрайност живее душата ми, сподели Нина.1 comment

  • Comment Link Йордан Петров Йордан Петров Апр 27, 2015

    Има ли някаква връзка с момичето? E-mail? Facebook?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…